Heiner Rothkopf over de verkoop van kasaardbeien dit jaar

"30% lagere oogst in herfst verwacht vanwege droogte"

In de moderne kas van Heiner Rothkopf in het Duitse Euskirchen groeien van april tot en met november lokale aardbeien. In dit interview spreekt hij over het oogstseizoen van dit jaar, dat als bijzonder uitdagend in herinnering zal blijven, en over de perspectieven op lange termijn binnen de bedekte teelt.

Sinds eind augustus is de zogenaamde herfstoogst aan de gang. Het bijbehorende planten daarvoor vond half juli plaats. "De droogte heeft ook bij ons een aanmerkelijk effect op de gewassen gehad, waardoor we op een zwakkere herfstoogst moeten rekenen. Een oogstverlies van zo'n 30 procent sluit ik momenteel niet uit", zegt Heiner.

In de verwarmde kassen worden vooral de rassen Falco en Elsanta geteeld, in de onverwarmde kassen groeit het remontante ras Florentina en vanaf 2023 de Lady Emma. "Bij de Florentina heeft de hitte de planten vroeger tot stilstand gebracht, waardoor we het seizoen in de onverwarmde kassen vroeger zullen moeten beëindigen."


Heiner Rothkopf


Energievoorziening verzekert tot 2024
Vooral in de bedekte teelt kijkt men bezorgd naar de snel stijgende energieprijzen. Heiner: "Gelukkig hadden we net op tijd een nieuw energiecontract tot 2024 afgesloten, waardoor de energievoorziening nu voorlopig is veiliggesteld."

]Desalniettemin ziet ook hij de situatie uiterst kritisch. "Juist in de eerste helft van het seizoen, dat wil zeggen in mei en juni, waren de aardbeienprijzen soms catastrofaal, wat duidelijk te wijten is aan het overaanbod aan zowel Duitse als Nederlandse partijen. Deze situatie met een veel te groot aanbod komt weliswaar ieder jaar voor, maar zo'n extreme prijsdaling als dit jaar is nog nooit in deze vorm voorgekomen. Vanaf juli heeft de markt zich weer enigszins kunnen herstellen, waardoor we nu een tevredenstellend prijsniveau waarnemen bij een goede, stabiele afname."Door nuttige insecten in te zetten, bijvoorbeeld hommels en roofmijten, wordt een duurzaam teeltproces gegarandeerd. Hierdoor hoeft er geen gebruik te worden gemaakt van synthetische gewasbeschermingsmiddelen.


Duurzaam kokossubstraat

Wat de verkoop betreft vinden de Duitse kasaardbeien via verschillende afzetkanalen hun weg naar de consumenten, vervolgt Heiner. "Ongeveer 40-50 procent gaat naar onze grootste afnemer Früchte Rosenbaum, die de goederen onder het regionale concept 'Rosenbaum Regional' in lokale levensmiddelenwinkels aanbiedt. Een kwart wordt via onze eigen aardbeienkramen verkocht, de rest gaat direct naar de retail. Onafhankelijk van het afzetkanaal stellen we vast dat de verkoop zich steeds meer in het weekend concentreert. Dat is vooral te merken tijdens de feestdagen in mei, in het bijzonder tijdens een lang weekend gaat de verkoop door het dak en kunnen wij dat nauwelijks bijhouden met de oogst en fruitlogistiek. In dat opzicht verloopt de verkoop van de herfstaardbeien iets gelijkmatiger."

Door de stellingen kunnen de aardbeien staand geoogst worden.

Van veldsla- en tomatenteelt tot aan kasaardbeien
De familie Rothkopf kijkt terug op een lange geschiedenis in de groententeelt. Aanvankelijk teelde men tomaten en veldsla in de kas, vanaf 2012 stapte men geleidelijk over op aardbeien. Sinds inmiddels zes jaar houdt het bedrijf zich alleen nog maar met de teelt van kasaardbeien bezig. "Hoewel we tegenwoordig slechts één gewas telen, is het risico te overzien, omdat de oogst voortdurend verkocht wordt en het energieverbruik in de aardbeienteelt veel lager is dan bij veldsla en tomaten."

Voor meer informatie:
Heiner Rothkopf
Rothkopf Eifelgemüse GbR
Am Nonnenhof 5
D-53881 Euskirchen, Duitsland
Tel: +49 160 9794 1406
Eifel-Gemuese.Rothkopf@t-online.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven