Crisisupdate: Haags besluit over gaswinning komend jaar, daags na nieuwe aardbevingen

De TTF-gasprijs zakte vanochtend zo'n zeven procent ten opzichte van het prijsniveau van afgelopen vrijdag. Over de hele linie ligt de gasprijs onder de 200 €/MWh. In deze nieuwe crisisupdate een overzicht van wat er zoal in het nieuws kwam op energie- en financieel vlak. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 23 september op de Title Transfer Facility. Vanochtend om 11.00 uur lag de Intraday-gasprijs voor de resterende maanden van 2022 en later onder de 200 euro per megawattuur. Bekijk hier de actuele cijfers. 


De Haagse gasvulupdate van 23 september 2022. Bekijk de hele update hier. 

Dit weekend ging een bericht rond over een opvallend advies van topambtenaren van het ministerie van Financiën aan minister Sigrid Kaag. Energie-intensieve mkb-bedrijven zoals bakkers zouden 'gewoon' failliet mogen gaan, omdat een faillissement van zulke bedrijven 'geen maatschappelijke ontwrichtende werking' heeft. Onder meer De Ondernemers schrijft erover. 

Bij BNR komen we berichten tegen over energiedeals, onder meer met Saudi-Arabië, die de Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft gesloten. Duitsland, sterk afhankelijk van Russisch gas, is hard op zoek naar alternatieven. Naast uit Saudi-Arabië moet er ook LNG uit de Verenigde Arabische Emiraten komen. 

De prijs voor Brentolie is voor het eerst sinds januari onder de 85 dollar per vat gezakt. De aanhoudende zorgen over de tragere groei van de wereldeconomie zorgen al een tijdje voor dalende prijzen, schrijft BNR. Voor een vat Brentolie moest maandag voorbeurs 84,83 dollar worden betaald. Ook Amerikaanse olie werd goedkoper. Een vat WTI kost 77,45 dollar. 

De NOS schrijft dat vandaag bekend wordt gemaakt hoeveel gas er het komend gasjaar (1 oktober 2022 - 30 september 2023) uit het Groningen gasveld gehaald gaat worden. De ministerrraad besluit hierover. Zaterdag vonden er in Groningen nog twee aardbevingen plaats, zo is onder meer bij Nu.nl te lezen. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven