Energie uit restproducten glastuinbouw: Kerngetallen moeten teler over de streep trekken

Tholen - Het Nederlandse bedrijf Combest biedt sinds enkele jaren een mestverbrandingslijn aan, waarmee pluimveemest omgezet wordt in energie.

Sinds begin 2022 heeft Combest een machine op de markt die ook geschikt is voor het verbranden van groenteresten en andere overtollige biomassastromen. Hiervoor wordt grotendeels dezelfde technologie gebruikt als bij mestverbranding. 

De nieuwe innovatie biedt een duurzame en rendabele manier om groenteresten om te zetten in energie, zo stelt Jurre Dijkstra, die samen met Rudy Daniëls in 2018 Combest oprichtte. Hij stipt de steeds verder oplopende energieprijzen aan en biedt ondernemers een energiebron aan 'met een korte terugverdientijd en zeer interessante subsidiemogelijkheden'.

Grote besparingen bij de huidige gasprijzen
Jurre legt uit dat groenteresten gebruikt kunnen worden om kassen te verwarmen en bovendien kan de CO2 gebruikt worden om plantgroei te stimuleren. "Dat levert logischerwijs een grote besparing op inkoop van gas of andere brandstoffen, maar ook op de inkoop van CO2." Bovendien besparen telers op de afvoerkosten van groenteafval en levert het verbranden 'mineraalrijke as' op die gebruikt kan worden. 

De vraag is dan natuurlijk hoe dat afval er precies uit moet zien? Rudy legt uit dat de techniek met name zoekt naar 'grote, homogene volumes van meer dan duizend ton per jaar. Los van de bron is een beetje vervuiling in het afval geen probleem. "Een paar procent binddraad of wat resten van vruchten mogen er best in zitten." 

Energie in restproducten
De laatste zes maanden is Combest 'zeer druk' geweest met het laten analyseren van diverse reststromen. Op een eerdere oproep dit jaar reageerden de gevraagde drie telers. Met hen wordt 'uitvoerig gesproken'. Tot een investering in een installatie kwam het nog niet.

Uit de analyses van reststromen leerde Combest veel. "We hebben veel inzicht gekregen in de chemische en calorische samenstelling van de diverse reststromen”, zo geeft Jurre aan. "Zo weten we inmiddels al de calorische samenstelling van de volgende reststromen."

Digestaat 15 GJ energie per ton
Bloembollen 15 GJ energie per ton 
Paprikaloof 14 GJ energie per ton 
Pluimveemest 14 GJ energie per ton 
Komkommerloof 13 GJ energie per ton 

Er is inmiddels toenemende belangstelling in de glastuinbouw, merkt men bij Combest. "Denk hierbij aan het verbranden van paprika- en tomatenplanten, komkommerplanten maar ook voor het verbranden van broeibollen. Er is zowel belangstelling van glastuinders maar ook van regionale collectieven."

Opbrengsten uit restproducten
Bij Combest realiseren ze zich dat ze 'niet dé oplossing voor de glastuinbouw' hebben, maar zijn ze wel van mening dat ze een circulaire oplossing hebben, waarbij ze in de energiemix 'een zeer rendabele oplossing kunnen aanbieden aan ondernemers.'

Om een beetje gevoel te krijgen bij de opbrengen zetten Jurre en Rudy graag in hoofdlijnen wat kerngetallen neer.


Bij de huidige gasprijzen heeft de machine een zéér korte terugverdientijd. "Wij laten de reststoffen van telers graag analyseren en rekenen daarna vrijblijvend de terugverdientijd uit voor de gevraagde specifieke situatie." 

Type machines
De machines hebben een verbrandingsvermogen van 700 KW, 2,5 MW of 5 MW. In cascade geplaatst is 'vrijwel elk vermogen' te realiseren.

Hoeveel hectare kas telers met de opgewekte warmte kunnen verwarmen is, net als de machines, ook verschillend. De verbrandingscapaciteit van de kleinste machine is maximaal 140 kilogram per uur.

In onderstaande video is te zien hoe de verbrandingslijn werkt. 

Combest komt graag in contact met ondernemers de groenteresten afvoeren en hiervoor betalen.

Voor meer informatie:
Combest
+31(6 27 25 74 83 
j.dijkstra@combest.nl 
rudy@danielssmartenergy.nl 
www.combest.nl/groenteverbranding


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.