Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Alle ogen op Den Haag vandaag

Op de dag dat Nederland definitief nieuws verwacht over een prijsplafond voor energie tijdens Prinsjesdag, is de Intraday TTF-gasprijs vanochtend tussen de 170-190 euro €/MWh geopend voor de resterende maanden van 2022. In deze crisisupdate aandacht voor wat er al bekend is over de Haagse besluiten (op sociale media noemde een teler Prinsjesdag al D-day) en andere energieontwikkelingen.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 19 september op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers.    

Het idee van het kabinet met de uitgelekte plannen is dat Nederlandse consumenten dezelfde prijs voor gas gaan betalen als vóór de oorlog in Oekraïne, tot een maximumbedrag van een gemiddeld huishouden. Onder meer RTL Nieuws schrijft over het plan. Meer details zouden vanmiddag bekend moeten worden.

Gasunie Transport Service bericht over nieuwe vertraging bij de oplevering van een stikstoffabriek in Zuidbroek. De fabriek moet buitenlands gas omzetten in laagcalorisch gas, voor gebruik in Nederland. Ingebruikname van de fabriek schuift vier weken op. De reden voor vertraging is niet genoemd. 

In hetzelfde bericht voorziet Gasunie geen problemen met leveringszekerheid. In een advies wijst Gasunie erop dat 'de vastgestelde capaciteit van 4,4 mln. (n)m3/uur en het bijbehorend volume van 2,8 miljard (n)m3 voor het gasjaar 2022/2023 nog steeds voldoende is om de leveringszekerheid veilig te stellen.' 

Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw plaatste op 17 september een opiniestuk in het Dagblad van het Noorden. Nog maar een keer benadrukte hij dat het huidige kabinet de gaswinning in Groningen niet gaat opvoeren vanwege de energiecrisis. Hij wijst op geluiden 'van enkelen in de media' die roepen het gasveld te openen. "Tegen hen wil ik duidelijk zijn: dat gaat dit kabinet niet doen. Dat zeg ik niet alleen omdat een verhoogde Groningenproductie geen invloed heeft op de prijs. De markt is niet te beïnvloeden met relatief kleine hoeveelheden laagcalorisch gas dat slechts in een zeer beperkt gebied in West-Europa gebruikt wordt. Ik weiger de productie op te voeren omdat de gaswinning niet veilig kan." Lees hier het hele stuk van Vijlbrief. 

Nu.nl schrijft over de daling van de brandstofprijzen. Gisteren werd de laagste Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor benzine voor dit jaar genoteerd. De prijzen voor diesel dalen minder hard. Dinsdag 20 september lag de adviesprijs met 2,082 euro nog net iets lager dan maandag, zo blijkt uit een actueel overzicht van United Consumers.  

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een Routekaart Elektrificatie Industrie gepubliceerd. Uit het document blijken beleidskeuzes die vroeg of laat ook voor de glastuinbouw interessant kunnen zijn. Ook telers kozen in het verleden al van het gas af te gaan en te elektrificeren. 

Tot in detail zeggen de beleidsmakers te hebben berekend en uitgestippeld wat de meest kansrijke route is tot 2030 en 2050. 60% van de verduurzamingsopgave van de industrie zou direct of indirect samenhangen met elektrificatie. Bekijk het rapport hier, en de reactie van minister Adriaansens hier.  

In haar reactie wijst de minister onder meer op de belemmering dat de industrie concurrerend moet blijven t.o.v. de industrie in het buitenland als die nog wel fossiele brandstoffen (mogen) gebruiken. Elektriciteit is nu duurder dan gas. Het kabinet verwacht niet dat dit snel anders gaat zijn en kiest daarom ervoor om elektrificatie wél rendabel te maken, ondanks externe prijs- en marktomstandigheden.