teler wil elk jaar bouwen

Mexicaanse teler start teelt in fase 1 van in totaal 160 hectare kas

Afgelopen maand heeft de Mexicaanse teler Finka officieel haar nieuwste kas van 22 hectare ingehuldigd die is gebouwd in samenwerking met Prins Group, Hoogendoorn Americas en diverse leveranciers van apparatuur. Het gaat om de eerste fase in de ambitieuze plannen van het bedrijf voor de teeltactiviteiten van Finka San Antonio. Er zijn plannen voor de bouw van 160 ha hightech kassen in de komende tien jaar.

De inhuldiging van de kas werd bijgewoond door de raad van bestuur van Finka, meerdere internationale leveranciers, klanten, bedrijven, evenals de gouverneur van de Mexicaanse staat Querétaro, Mauricio Kuri Gonzalez, en de burgemeester van San Juan del Río, Roberto Cabrera. Na een toespraak van de voorzitter van de raad van bestuur, Nathan Feldman, gouverneur Kuri en CEO Jorge Del Toro kregen de aanwezigen een rondleiding door de nieuwe faciliteit.

Elk jaar bouwen
In 2021, met de toetreding van Equilibrium Capital, kondigde Finka aan dat de 22 ha grote kas de eerste fase was in een plan om 80 ha hightech kassen te bouwen in San Juan del Río, Querétaro, Mexico. Maar daarna verwierf Finka nog een stuk land van 80 ha en gaf het ook dit gebied een plaatsje in het uitbreidingsproject. Hiermee komt het totale geplande teeltareaal op maar liefst 160 ha. Na het voltooien van de eerste fase van 22 ha, is Finka van plan om in 2023 nog eens 7 ha kassen te bouwen en vervolgens 14 ha per jaar totdat de doelstelling van 160 ha is bereikt.

Querétaro is ideaal voor de kasteelt 
Jorge Del Toro, CEO van Finka, zei dat de staat Querétaro om vele redenen ideaal is voor de kasteelt. Ten eerste ligt de regio 2.000 m boven de zeespiegel, wat resulteert in een omgeving met gematigde temperaturen en veel natuurlijk licht. Tijdens de zomermaanden piekt de buitentemperatuur rond de 32°C en is minimaal 13°C, waardoor planten goed gedijen en werknemers in een aangename temperatuur aan de slag kunnen. 

Een ander voordeel is de nabijheid van de regio tot voedselhub Laredo in Texas, wat Finka in staat stelt een brede consumentenbasis te voorzien van hoogwaardige producten. Bovendien ligt Querétaro in de Bajío-regio van Centraal-Mexico, een streek die economisch gezien grote passen vooruit zet en de thuisbasis is van vele bloeiende bedrijven.

Succes als combinatie van technologie en menselijk vernuft
Sinds de opening van haar eerste kas van 5 ha in AgroPark in 2009, heeft Finka haar activiteiten consequent uitgebreid en de kasontwerpen verbeterd. Met 30 ha in AgroPark en de uitbreiding in San Juan del Río, kiest Finka resoluut voor volgens de telers 'volgende winnende formule': diffuus glas, een hoge kasstructuur en verneveling. Gecombineerd met geavanceerde besturingssystemen van Hoogendoorn en diverse andere systemen in de kas, teelt Finka jaarrond met succes hoogwaardige producten. Maar technologie alleen kan het succes van het bedrijf niet verklaren. "Onze werknemers zijn verantwoordelijk voor 90% van ons succes", beweert Jorge. 

Mensen opleiden
Om 22 ha te doen functioneren moesten 400 teamleden in minder dan twee maanden worden opgeleid, een uitdaging die Jorge omschrijft als "niet gemakkelijk, maar wel mooi, met resultaten waar we erg blij mee zijn."

Met het 30 ha grote kassencomplex in AgroPark als oefenterrein, stelde Finka trainers aan het hoofd van kleine groepen mensen om hen te leren werken met planten en hun efficiëntie te verbeteren. Door de leercurve van individuele werknemers op te volgen, kon er meer aandacht besteed worden aan de leernoden van elke arbeider afzonderlijk om zo het hele team te helpen harmonieus te functioneren. In de eerste 2,4 ha van de nieuwe kas kregen zeven trainers elk 6-10 medewerkers toegewezen, waar die leerden hoe met komkommergewassen om te gaan voordat ze naar een grotere kas overstapten. Het eerste gedeelte kwam dan ook meteen vrij voor nieuwe stagiaires.

Zoveel mogelijk de operatie in eigen huis
Vandaag teelt Finka kasgroenten op 52 ha (30 ha in AgroPark en 22 ha in San Antonio). Dit heeft in totaal 1.200 directe banen opgeleverd. Wanneer Finka San Antonio haar project van 160 ha bereikt, zal het ongeveer 200 ha beslaan en 3.000 directe banen hebben gegenereerd. Finka San Antonio zal ook zorgen voor gecentraliseerde vermeerdering van het plantmateriaal en verpakking van het eindproduct voor zowel de Finka-teeltlocaties als 40 ha van externe telers. 

Volgens Jorge is het opzetten van een eigen teeltbedrijf van cruciaal belang om de weerbaarheid van het bedrijf tegen externe schokken, zoals bedreigingen van de bioveiligheid, te verzekeren. Nu ToBRFV over de hele wereld alomtegenwoordig is en de noodzaak aantoont van strikte bioveiligheidsmaatregelen in een geglobaliseerde sector, is Finka van plan zoveel mogelijk operaties te integreren om de overdracht van ziekteverwekkers naar haar faciliteiten te voorkomen. Hoewel het bouwen van vermeerderingsfaciliteiten een topprioriteit is, zal Finka zich eerst richten op de aanstaande uitbreiding van 7 ha.

Voor meer informatie: 
Jorge Del Toro (CEO)
jdeltoro@finka.mx 
Finka


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven