"Energie kan bedrijven nu gemakkelijk over de kop doen gaan"

Vlaamse telers in de knel door energiecontracten

Er is veel onzeker over een aangescherpt afschakelplan in België. Belangenbehartiger Boerenbond vraagt om duidelijkheid over de prioriteit die telers krijgen, maar die is er nog niet. De verwachting is wel dat voedselproductie voorrang krijgt.

Ondertussen gaan de zorgen bij telers verder dan het plan alleen, zo ontdekte De Tijd. De krant sprak (anoniem) meerdere telers, waaronder paprikateler Marc Lambrecht van Gemapa en Tom Vlaemynck van Tomato Masters. 

Zij vertellen onder meer over hoe zij met gebruik van gas cruciale elektriciteit opwekken om onder meer het elektriciteitsnet te balanceren. Eén probleem is er wel, merkte de krant. Om rendabel te kunnen produceren is het cruciaal gas zo goedkoop mogelijk aan te kopen en stroom zo duur mogelijk te verkopen. De verhouding is echter zoek omdat aardgas recentelijk veel duurder geworden is.

Sommige telers leggen prijzen van gas en elektriciteit voor een deel op voorhand vast, anderen kopen en verkopen volgens de volatielere spotmarkten. "Als je nu tot de vaststelling komt dat je geen goede positie hebt ingenomen, wordt het tricky", zegt Herman Marien, van het Kennis Centrum Energie van de hogeschool Thomas More in de krant. 

Lees hier het hele verhaal in de krant. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven