Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aandeel glastuinbouw in Nederlandse werkgelegenheid opnieuw gestegen

De totale glastuinbouwsector drijft op export. Telers, groente- en fruitverwerkers, toeleveranciers en distributeurs hadden in 2020 een toegevoegde waarde van 7,9 miljard euro, goed voor 1% van het bruto binnenlands product. De werkgelegenheid in het glastuinbouwcomplex is in 2020 opnieuw gegroeid, tot zo’n 80.000 arbeidsjaren oftewel 1,0% van de nationale werkgelegenheid. 

De toegevoegde waarde van het totale agrocomplex bedroeg in 2020 - het meest recente jaar waarvoor de cijfers beschikbaar zijn - circa 55 miljard euro. Bij Agrimatie, de statistiekwebsite van Wageningen University & Research, zijn nieuwe cijfers verschenen.

Een klein deel (0,4 mld. euro) van de toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex wordt gerealiseerd door de verwerking van buitenlandse agrarische grondstoffen en de daarmee samenhangende toelevering en distributie.

Het op binnenlandse agrarische grondstoffen gebaseerde deel van de toegevoegde waarde (7,5 mld. euro) wordt voor iets minder dan twee derde geleverd door de primaire bedrijven. Dit percentage is de laatste jaren stabiel. Ook toelevering heeft met 25% een behoorlijk aandeel in de toegevoegde waarde. De aandelen van verwerking en distributie zijn klein en bedragen enkele procenten.

Het glastuinbouwcomplex is sterk afhankelijk van de export. Circa 85% van de toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex hangt samen met de export van groenten, bloemen en planten.

Werkgelegenheid glastuinbouwcomplex
De werkgelegenheid in het glastuinbouwcomplex is opnieuw gegroeid, tot zo’n 80.000 arbeidsjaren oftewel 1,0% van de nationale werkgelegenheid. Primaire bedrijven verschaffen binnen het op binnenlandse agrarische grondstoffen gebaseerde glastuinbouwcomplex de meeste werkgelegenheid: 63%. Dit komt overeen met het aandeel in de toegevoegde waarde. De overige werkgelegenheid in het op binnenlandse grondstoffen gebaseerde glastuinbouwcomplex wordt grotendeels geleverd door toeleveranciers (25%), terwijl distributie en verwerking elk een bijdrage hebben van respectievelijk 10% en 2% van de werkgelegenheid.

Wegens een revisie van de cijfers kunnen de cijfers afwijken van eerder gepubliceerde cijfers, waarschuwt Agrimatie. 

Bekijk alle glastuinbouwcijfers hier bij Agrimatie en hier de cijfers voor het complete agrocomplex. 

Publicatiedatum: