Franse tomatenteler leert nieuwe substraatmat al snel waarderen

Na vele jaren ervaring met de Grodan Master-substraatmat, heeft Marc-André Goulet, een tomatenteler uit de Franse regio Nantes, onlangs de voordelen van de Grodan Prestige-substraatmat ontdekt. Door te werken met laatst genoemde mat is een responsievere aanpak mogelijk die hij al snel leerde waarderen.

Na een eerste ervaring als teeltmanager te hebben opgedaan bij een glastuinder in de regio Nantes, vestigde Goulet zich in 1993 op het terrein van Chenardière, een teeltbedrijf in de gemeente Haute-Goulaine, op een steenworp afstand van het familiebedrijf en in de buurt van zijn eerste werkgever.

Bij de 2,4 ha kassen op het terrein van Chenardière houdt Goulet zich bezig met een renovatie in twee fasen: 1,4 ha vanaf het jaar dat hij zich vestigde en 1 ha enkele jaren later. Goulets bedrijf breidde zich uit in 2000 toen hij het familiebedrijf overnam nadat de vorige generatie met pensioen was gegaan. Op dit moment teelt Goulet enkel tomaten op een oppervlakte van 8,4 ha kassen, waarvan de laatste constructies dateren van 2014 en 2016 (semigesloten kassen). De teelt is verdeeld in 1/3 ronde tomaten, 1/3 trostomaten en 1/3 langwerpige cherrytomaten. De afzet van de producten wordt verzorgd door de coöperatieve groep Océane. Uitbreidingsplannen zijn er voorlopig niet. Alle grond is volgebouwd met kassen. "Op dit moment vraagt de marktsituatie onze volle aandacht."

Gasprijs stijgt sneller dan elektriciteitsprik
Voor de elektriciteit die tijdens de teelt wordt gebruikt, heeft het bedrijf een terugkoopcontract met EDF, het grootste elektriciteitsbedrijf van Frankrijk, afgesloten, maar de toekomst van het systeem voor de opwekking van elektriciteit dat de kassen verwarmt, is nog niet zeker. "Momenteel stijgt de gasprijs sneller dan de elektriciteitsprijs. EDF heeft echter bij wijze van uitzondering de periode voor de terugkoop van elektriciteit in april en mei verlengd. Daardoor konden we het systeem langer laten draaien, in een periode waarin verwarming 's morgens nog nuttig is, vooral voor de ontvochtiging", vertelt Goulet.

In deze situatie, waarin de parameters voor temperatuurbeheer voortdurend veranderen en het beheersen van de teeltkosten een uitdaging wordt, heeft Goulet ervoor gekozen voor een groot deel van zijn teelten de Grodan Prestige te gebruiken, met name voor 100% van zijn percelen trostomaten en 50% van zijn percelen cherrytomaten. Voor de rest van zijn teelt blijft hij de Grodan Master-mat gebruiken.

De Grodan Prestige-mat is een beter drainerende mat waarmee de luchtvochtigheid snel te variëren is, zowel naar boven als naar beneden. Op die manier beantwoordt de Grodan Prestige beter aan de wensen van de teler en kan het gedrag van de planten beter worden gestuurd, vooral aan het begin en het einde van het groeiseizoen, wanneer de temperatuurschommelingen over de dag maximaal zijn.

De Grodan Prestige-mat heeft een aantal echte voordelen
"In vergelijking met Grodan Master-mat, die de neiging heeft natter te blijven, laat de Grodan Prestige-mat een snellere droging van het substraat toe. Dat is een echt voordeel, vooral wanneer we, zoals dit jaar, de neiging hebben om de verwarming van de kassen zo strak mogelijk te beheren, om te voorkomen dat onze teeltkosten de pan uitrijzen", vertelt Goulet.

"De Grodan Prestige is een zeer interessante mat waarvoor enkele aanpassingen in het irrigatieproces nodig zijn. Als de planten erg onder spanning staan, is het zaak iets vroeger te beginnen met water geven en aan het eind van de dag iets later door te gaan met water geven. Het is ook niet raar als de wortels van de plant niet te zien zijn, vooral in het begin van de teelt. Met de Grodan Prestige-mat vindt de substraatzetting het eerst binnenin de mat plaats", vertelt Goulet die heel tevreden is over de werking van de mat.

"Dankzij de mat is het ook mogelijk om een grotere stabiliteit van de geleidbaarheid te behouden, een voor mij een zeer positief aspect. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat in geval van een waterongeval, de Grodan Prestige moeilijker opnieuw nat te maken is."

Met een goede waterafgifte is een Grodan Master-mat gemakkelijk nat te maken, zelfs in extreme situaties en in het geval van verwelkte planten. Bij de Groban Prestige vraagt dit soort incidenten noodzakelijkerwijs om een fysieke interventie. Zowel de Prestige als de Master hebben vele kwaliteiten. De Prestige is droger en responsiever, en de Master is trager, maar kan in bepaalde situaties een veiligheidsoplossing zijn. Met behulp van een evaluatie aan het einde van het seizoen zal Goulet de vergelijking tussen de twee matten kunnen verfijnen. Uit de evaluatie zal  hoogstwaarschijnlijk in ieder geval naar voren komen dat de Prestige energiezuiniger is.

Goulet maakt verder gebruik van Plantop-blokjes die door de producent van zijn fabriek worden geleverd. Behalve de perfecte compatibiliteit tussen de blokjes en de Grodan-substraatmatten, vindt Goulet het fijn dat hij dankzij dit type blokjes de periode vóór het planten wanneer nodig kan verlengen. Deze periode, die over het algemeen 2 tot 3 weken duurt, kan oplopen tot een maand om te wachten op een gunstige periode. "Dat is stukken comfortabeler," concludeert Goulet.

Voor meer informatie: 
Grodan
www.grodan.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven