Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
na prijsdip begin mei toch snel weer prijsherstel

Tomatenprijs zakt in mei nergens harder dan in Nederland

In mei zijn de tomatenprijzen, zoals verwacht, verder gezakt. Toch zijn de prijzen nog altijd bovengemiddeld hoog. In Nederland daalden de prijzen wel harder dan gemiddeld. In Spanje dan weer iets minder hard. Voor beide landen geldt dat in mei een kilo tomaten gemiddeld minder dan het Europees gemiddelde opleverde, zo leert een nieuwe update van het tomatendashboard van de Europese Commissie. 

Bij een vorige update van het dashboard was het nog de vraag wat er met de tomatenprijzen ging gebeuren zodra de producties van vertraagde teelten opeen zouden gaan hopen. Afgaand op het dashboard is er nog altijd sprake van een bijna vijftig procent hogere kiloprijs.


Klik hier voor vergroting

Ook tot halverwege juni is hier nog geen sprake van, als we bijvoorbeeld naar de prijzen op de Belgische veilingen kijken, altijd een belangrijke referentie. Na een hevige daling van de prijs op de klok bij de Belgische veilingen in week 17 heeft de prijs zich hersteld. Sindsdien ligt de prijs nog altijd ruim boven het vijfprijsgemiddelde van om en nabij de 50 eurocent per kilo.


Cijfers VBT, via de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij 

Ook op de Duitse groothandelsmarkten ligt de prijs ruim boven het vijfjarig gemiddelde, zo blijkt uit een BLE-rapport. Rond week 17 en 18 is hier de daling te zien, maar vervolgens ook prijsherstel. Voor Duitse tomaten geldt zelfs dat de prijzen, na in mei iets dichter bij het vijfjarig gemiddelde te zijn gekomen, in juni juist weer gestegen zijn.


Gemiddelde kiloprijs trostomaat Duitsland. Grafiek BLE markt-rapport

Trostomaten uit Nederland en België ontlopen elkaar op de groothandelsmarkten in prijs nauwelijks. Duits product wordt gevoelig beter betaald, maar had in week 24 maar een marktaandeel van 5,1% tegenover 41,% België en 52,6% Nederland. Voor cherrytomaat lagen de prijzen in week 24 gemiddeld ook hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Hier heeft Nederland in week 24 met 53,6% veruit het meeste marktaandeel, gevolgd door België met 20,5% en op plek drie Italië met 14,3%. 


Marktaandelen trostomaten Duitse groothandelsmarkt week 24. Diagram BLE markt-rapport 

De tomatenprijzen zijn, ondanks dat ze nog altijd op hoge niveaus liggen, in mei wel gezakt. Gedetailleerde Europese cijfers uit een marktrapport van 16 juni laten zien dat dit voor cherrytomaten in alle genoemde landen het geval is. Met een prijsdaling ten opzichte van april van 57% is de daling in Nederland wel het sterkst. De daling is ruim twee keer zo hoog dan de 25% voor de hele Europese Unie. Een kilo Nederlandse cherrytomaten leverde gemiddeld 1,26 euro op. 


Klik hier voor vergroting

Voor trostomaten is er in de hele Europese Unie sprake van een prijsdaling van gemiddeld 39%. Nederland noteert hier 59%. Van de gemiddelde kiloprijs van 1,85 euro gaat ruim 1 euro af, waarmee de gemiddelde kiloprijs uitkomt op 76 eurocent. Met 71 eurocent ligt de prijs alleen in Spanje lager. Procentueel is hier sprake van een daling van 53%, terwijl in België de prijzen 54% inleverden. Een kilo levert hier 94 eurocent op.


Klik hier voor vergroting

De gemiddelde prijsdaling voor losse, ronde tomaten in Nederland is met 61% nog forser. Ook hier springt Nederland eruit, ten opzichte van de gemiddelde daling van 30% in de Europese Unie, maar ook ten opzichte van bijvoorbeeld België (-49%). 


Klik hier voor vergroting


Klik hier voor vergroting

Zomer blijft afwachten
Dat de tomatenmarkt na een prijsdip begin mei snel weer een nieuw evenwicht vond, neemt niet weg dat het nog altijd een moeilijke zomer kan worden. Een opeenhoping van de tomatenproducties, zoals ook beschreven in een recent WUR-rapport, is nog altijd mogelijk. Zeker omdat gedurende de zomer er ook uit met minder hightech kassen uitgeruste landen tomaten op de markt komen. Bovendien speelt ook het weer een rol in de consumptie. En dan is er nog de inflatie, die consumenten in de portemonnee treft. Ook dat kan gevolgen hebben.