Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 16

Tomatenprijs blijft achter bij voorgaande jaren

De middenprijzen voor komkommer en tomaat zijn afgelopen week niet verder gezakt. Dat is het positieve nieuws na een blik op de VBT-cijfers voor week 16. Wie het negatief wil zien, constateert dat de middenprijs voor tomaat daarmee nog altijd onder het vijfjarig gemiddelde ligt met kiloprijzen van 1,10 euro voor los en ruim 1,06 voor tros op de Belgische veilingklokken.

Gemiddeld 28 eurocent per stuk voor een komkommer is dan weer bovengemiddeld. Met die prijs blijft de prijs voorlopig weg van het diepe dal dat vorig jaar vanaf half april ingezet werd.

Na weken van stijgende prijzen is bij het toenemen van de paprikavolumes (BelOrta meldt deze week de 'eerste grotere volumes geel en rood) de middenprijs voor het eerst gezakt in week 16. Zowel rood (2,22 euro per kilo) als geel (2,61) leverden iets in. De prijs voor groen nam wel toe tot 1,90. Voor rood betekent het bij het VBT dat de middenprijs hier onder het vijfjarig gemiddelde zakt.

De middenprijs voor aubergine komt in week 16 uit op 87 eurocent per kilo en de stuksprijs voor groene courgettes op 42 eurocent. In beide gevallen een prijsdaling ten opzichte van week 15. Andere kasproducten kennen wel prijsstijgingen, met over de hele linie een plusje ten opzichte van week 15 in sla en ook voor serrebloemkool loopt de prijs op, net als voor aardbei. Hier komt de middenprijs weer boven de 6 euro per kilo uit.

Bekijk hier alle VBT-middenprijzen voor week 16 voor groenten en fruit. De prijsgrafieken in het groot zien? Dat kan op pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse ministerie van Landbouw & Visserij.