In tijden van hoog oplopende kosten is het werk kunnen doen met minder personeel interessant voor het voortbestaan van tuinbouwbedrijven. Het Italiaanse SIA Group stelt daarom een gepatenteerd opbindsysteem voor tomaten voor.

De kant-en-klare draadstructuur wordt geleverd in een doos.

Een concreet voorbeeld van hoe het werk in de kas kan worden versneld, betreft het opbinden van de gewassen. Met de juiste tools kan het werk dubbel zo snel worden uitgevoerd. Zo is er Ideal Tutor, een door het Italiaanse bedrijf SIA Group gepatenteerd systeem dat al jaren gewaardeerd wordt door moderne kasbedrijven.

De draadstructuur wordt uit de doos gehaald.

Vittorio Gona, directeur van Alba Bio, een Siciliaans kasbedrijf dat biologische groenten teelt, vertelt over zijn ervaring met het systeem (in het Italiaans):


Het opbinden van planten in de kas gebeurt meestal met afzonderlijke nylondraden waaraan de planten worden opgebonden. Het opbinden is noodzakelijk voor de regelmatige ontwikkeling van de planten, maar deze techniek met draden die afzonderlijk worden vastgemaakt, vergt veel handenarbeid en is dus een grote kostenpost.

De draadstructuur kan snel afgewikkeld worden.

De door de SIA Group bedachte oplossing vermijdt moeizame en tijdrovende werkzaamheden. Het Ideal Tutor-systeem verbetert de arbeidsomstandigheden en rationaliseert de tijd en kosten tijdens het installeren van het opbindsysteem en het weer verwijderen ervan na de oogst.

De draadstructuur kan snel afgewikkeld worden.

Ideal Tutor bestaat uit een structuur van polyethyleendraden, die worden gebruikt voor het opbinden van de meest voorkomende kasgewassen zoals tomaten, aubergines, paprika's. Het systeem is veelzijdig en is vooraf machinaal vervaardigd en in elkaar gestoken. Het kan geleverd worden in verschillende afmetingen wat betreft draadlengte en afstand tussen de verschillende aflopende draden. Er is ook een ruime keuze aan haken, enkel of meervoudig, voor verankering bovenaan.

De horizontale hoofddraad wordt vastgemaakt.

Het systeem wordt geleverd in verpakte rollen. De draadlengte en afstand tussen de verschillende aflopende draden is vooraf bepaald door de klant. Haken houden de horizontale hoofddraad bovenaan op z’n plaats.

De horizontale draad wordt op de haak geplaatst.

Om in te spelen op teeltbehoeften voor gewassen waarvan de plantengroei onbepaald is, is er een aanvulling in de vorm van het Ideal Tutor Dinamico-systeem. Het gaat in wezen om hetzelfde systeem als hierboven beschreven, maar het is uitgerust met een modulair systeem waarmee de teler het gewas 30 tot 60 cm per module kan laten zakken. Deze handeling kan tot drie keer worden uitgevoerd, zodat het gewas met 90 tot 180 cm verder kan groeien.

De aflopende draden zijn klaar voor gebruik.

Op die manier kan de vegetatieve levensduur van de planten worden verlengd. Daardoor neemt hun productiviteit toe en worden kosten vermeden voor de heraanplant van de gewassen.

Alessandro Avarino, de ondernemer die het systeem patenteerde

 

Voor meer informatie:
Alessandro Avarino
SIA Sicilia Group
Via XXV Aprile, 42
97019 Vittoria (Italië)
Tel: +39 3345837641
siasiciliagroupsrl@gmail.com
www.siagroupsrl.it