Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Megawattuur gas piekt richting €1,30

Tholen - Bij het sluiten van de boeken op de dagmarkt gisteren aan het eind van de middag tikte het gas 1,20 euro per megwattuur aan. Vanochtend steeg de lijn verder naar rond de €1,30, en dat is het op moment van publicatie van dit bericht nog altijd.

De piek volgt op het nieuws dat gasleveranties vanuit Rusland via Nord Stream 1 verder zullen worden afgeknepen. Levering aan in de eerste plaats Duitsland, maar in het gevolg daarvan ook Nederland, komt daarmee in een weer nijpender situatie terecht. In plaats van de gebruikelijke 167 miljoen kuub gas komt er nu nog maar 100 miljoen kuub binnen.


Beeld van de laatst twee maand. De scherpe piek rechts is de situatie van vandaag. De actuele gasprijs op de handelsmarkt vindt u hier.

Omdat redelijke oplossingen niet ter tafel mogen komen en de ingezette rampkoers geen bijsturing duldt, toog de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen naar Israël. Aldaar werd een contract getekend voor leverantie van gas via Egypte. Om hoeveel het gaat is niet bekend gemaakt, maar op het totaal kan nauwelijks sprake zijn van meer dan een beetje.

Daarnaast wordt ook de olie er niet goedkoper op. De prijs voor een vat ruwe olie steeg gisteren met 2,2% naar 125 dollar, in reactie op nieuws vanuit OPEC dat deze landen minder olie op de markt gebracht zou hebben dan eerder beloofd. Ook, zo weet Telegraaf, zouden de betreffende landen deze productie de komende maanden 'minder snel verhogen dan eerder werd gedacht'.