Stijgende energieprijzen frustreren ook glastuinders in Ontario

De brandstofprijzen in Ontario blijven stijgen en in sommige gevallen benaderen of zelfs overschrijden ze zelfs € 1,86 per liter. Wat betekent dit voor de telers in Ontario?

"Er is een extreme frustratie bij telers en verladers, simpelweg omdat ze niet in staat zijn geweest om de hogere kosten die ze maken door te berekenen aan de markt. Brandstof is slechts één van die frustraties. De verkoopprijzen zijn ongelooflijk laag geweest," zegt Joseph M. Sbrocchi, algemeen directeur van de in Leamington, Ontario gevestigde Ontario Greenhouse Vegetable Growers.

Natuurlijk zijn de stijgende brandstofprijzen op zich al genoeg kosten, maar telers hebben met veel meer dan dat te maken. "De kosten voor de aankoop van aardgas op de open markt zijn nog een groter probleem. Nooit eerder in onze geschiedenis hebben we zoveel extra kostenposten op ons dak gekregen. Er is niet één ding dat constant is gebleven ten opzichte van 18 maanden geleden," zegt Sbrocchi. "Het is bij alles en dan stijgt de rente ook nog. Het is een zeer verontrustende tijd voor ons."

De frustraties worden nog verergerd door de grote oogsten van sommige kasproducten, zoals komkommers, merkt hij op. Sbrocchi vreest dat de rest van de Ontario-tuinbouw, die in februari als eerste de oogst binnenhaalt, zich snel in dezelfde impasse zal bevinden, omdat ze nu pas hun oogsten beginnen binnen te halen.

Rendement is er gewoon niet
Dat betekent dat telers in kassen, die ook nog eens extra teeltkosten zoals elektriciteit moeten opbrengen, acuut getroffen worden. "En als je die kosten niet kunt vertalen naar de opbrengst... tja, zou je het dan doen?" vraagt Sbrocchi. "Op dit moment krijgen mijn leden alleen al voor komkommers ongeveer de helft betaald van wat de gemiddelde opbrengst over zes jaar voor telers zou zijn." Vergeleken met 18 maanden geleden, bijvoorbeeld, zouden telers gemiddeld € 1,30- €1,67 of meer per kist moeten bijleggen ten opzichte van de prijs/leveringsafspraken van het vorige jaar, alleen al om quitte te spelen, voegt hij eraan toe.

Een nog grotere uitdaging is het handhaven van deze prijzen in een tijd waarin de consument zijn uitgaven zorgvuldig aan het tellen is. Sbrocchi wijst erop dat in 2020 de prijzen voor kasproducten zijn gestegen. "Onze producten hebben niet zo'n grote voetafdruk in de foodservice, maar wel in de retail," zegt hij. "Dus in 2020, toen mensen meer van hun voeding in supermarkten kochten in plaats van restaurants, was er niet genoeg aanbod voor de resulterende vraag, stegen de prijzen en raakten consumenten eraan gewend om die prijzen te betalen op een moment dat ze niet veel anders hadden om hun geld aan uit te geven."

De prijzen bleven stijgen
In 2021 matigden de kosten de retailprijzen die, volgens Sbrocchi, geënt waren op de cijfers uit 2020. "Nu, in 2022, zijn de retailmarge verwachtingen weer verhoogd en geënt op het jaar 2021. Er is hier sprake van een enorm vermenigvuldigingseffect en dat heeft zich gematerialiseerd voor consumenten die uiteindelijk geconfronteerd worden met het betalen van de rekeningen van hun gezin. Mensen moeten eten en de kosten daarvan zijn voor velen gewoon onbereikbaar geworden."

Wat zijn leden betreft, kijkt hij uit naar veranderingen in de winterteeltplannen voor Ontario Greenhouse telers. Die beslissingen zullen uiterlijk in augustus worden genomen. "Er zijn op dit moment kassen in Ontario met een groot areaal die klaar zijn om te telen. Maar als je deze monsterlijke kostenstijgingen niet kunt vertalen in de opbrengst van de markt, zou je het dan doen?" vraagt hij.

Hij merkt ook op dat deze winter interessant wordt, wanneer het verlichten en verwarmen van kassen sommige telers wel zes keer zoveel zal gaan kosten als 18 maanden geleden.

Ondertussen zijn de oplossingen complex en gevarieerd. "Op korte termijn zou het voor de retail het nuttigst kunnen zijn om de margeverwachtingen te verlagen tot een redelijk percentage van de aankoopkosten om de marges te drukken, wat hopelijk zou leiden tot meer betaalbare voedselprijzen," zegt hij. "Dit zou welkom nieuws zijn voor lokale telers van wie de seizoenen net beginnen en tegelijkertijd de consumenten helpen met zulke pijnlijke stijgingen van de kosten van levensonderhoud. Uiteindelijk gaat u waarschijnlijk met dezelfde margecenten naar de bank. Alleen niet in percentages. Het is misschien tijd voor een aanpassing in de manier waarop we naar de markt gaan."

Voor meer informatie:
Joseph M. Sbrocchi
Ontario Greenhouse Vegetable Growers 
Tel.: +1 519 326 2604
j.sbrocchi@ogvg.com  
www.ogvg.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven