Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs vooralsnog ongevoelig voor het laatste nieuws

Een blik op de gasprijs na inmiddels twee dagen 'gasafsluitnieuws' zou bíjna positief stemmen: de gasprijs is niet omhoog geschoten en lag vanochtend zelfs een stukje lager dan gisteren. In deze crisisupdate een nieuw grafiekje en verder de nodige artikelen waarin telers door landelijke en regionale media om hun mening werd gevraagd.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 31 mei op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Vanochtend om 11.30 lag de gasprijs een stukje lager, voor 'winter 2022' op ruim 95 euro per megawattuur. Bekijk hier de actuele prijzen. 

In het Algemeen Dagblad komen we tomatenteler Leo van der Lans tegen. In het Dagblad van het Noorden komkommerteler Hans Polman, in het Eindhovens Dagblad zachtfruitteler Mari van den Heuvel, in De Telegraaf bouvardiateler Jaap Vreeken, bij EenVandaag rozenteler Marc Koenen en bij RTV Drenthe geeft Cees Ruhé als voorzitter van Glastuinbouw Groningen/Drenthe uitleg. Hij noemt nog maar eens het percentage van 40%, het percentage van de Nederlandse telers die om dreigt te kunnen vallen door de energiecrisis.

Hetzelfde percentage noemt Jean Aerts van de LLTB-vakgroep Tuinbouw Bedekte Teelten in De Limburger als hij een inschatting moet maken hoeveel telers de gevolgen van hogere daggasprijzen na het Ruslandnieuws zullen voelen. De voorzitter noemt de komende vijf 'spannend'. "We weten nu gewoonweg nog niet hoe de Russische stap zal uitwerken op de dagprijzen." 

Bij de NOS ook een reeks berichten, zonder telers, maar met uitleg over het besluit van Gazprom om GasTerra geen aardgas meer te leveren sinds gisteren. Eén van de berichten gaat over enkele bedrijven die, ondanks het dichtdraaien van de kraan, toch direct en indirect Russisch gas af blijven nemen. Hoeveel gas 'we' nu nog uit Rusland importeren, is niet duidelijk, stelt de NOS. Bedrijven sluiten die gascontracten, en dat is bedrijfsvertrouwelijke informatie, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tegen de landelijke nieuwsorganisatie. 

Bij energiehandelsplatform Powerhouse komen we een nieuwe analyse tegen en stelt men dat de gasmarkt 'relatief ontspannen' blijft. Lees hier de hele analyse. 

Bij de NOS komen we ook een kaartje tegen waarop te zien is of het loont om naar Duitsland te gaan rijden om te tanken, nu daar de accijnzen op brandstof flink verlaagd zijn. Bekijk het kaartje hier. 

De NOS stelt ook de vraag wanneer er een einde komt aan 'dat alles duurder wordt'. Lees hier de antwoorden die experts geven. 

Bovenstaande post op Twitter gaat over het bericht dat in de coalitie stemmen op gaan om de kolencentrales in Nederland tijdelijk harder te laten draaien, om op die manier gas te besparen. Dat gas kan dan gebruikt worden om de gasvoorraden voor de komende winter aan te vullen. Er is één probleem: de kolencentrales mogen nu wettelijk op maximaal 35 procent van hun capaciteit draaien om de CO2-uitstoot te beperken, stipt de NOS aan.