Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Volker Janssen van Frucht Janssen over het huidige Duitse aardbeienseizoen:

"Van de kasteelt afstappen is denkbaar"

Dankzij zeer goede weersomstandigheden konden de Landgard-lidbedrijven in het westen van Duitsland dit jaar al eind maart met de oogst van Duitse aardbeien uit de kasteelt van start gaan. "Sinds eind april zijn er in de handel inmiddels ook verse aardbeien uit West-Duitse tunnelteelt verkrijgbaar", zegt Arthur Heinze, verkoopmanager fruit bij Landgard Obst & Gemüse.

Het verdere verloop van het aardbeienseizoen is net als elk jaar vooral afhankelijk van het weer. "Als we van vorst en hagel bespaard blijven, kunnen we ons niet alleen verheugen op de eerste Rheinlandse aardbeien uit de vollegrond vanaf half mei, maar ook op een optimale seizoensstart, zowel kwantitatief alsook kwalitatief gezien", vervolgt Arthur.

Het aardbeienseizoen in Nordrhein-Westfalen is medio april officieel geopend door Christoph Nagelschmitz, voorzitter van de 'Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauer', en dr. Heinrich Bottermann, staatssecretaris in het ministerie van Landbouw van Nordrhein-Westfalen, tijdens een evenement op het erf van Landgard-lidbedrijf Frucht Janssen in Viersen. 


Landgard-teler Volker Janssen

Aardbeien aan de Niederrhein
Op het bedrijf van Volker Janssen worden tussen april en december op een areaal van 13 hectare, waarvan vijf hectare onder glas en verwarmd, vier hectare onverwarmde foliekassen en vier hectare folietunnels, doorlopend aardbeien geoogst en via Landgard verkocht. Daarnaast is er nog zes hectare voor de kweek van jonge planten. In 2021 kwam het bedrijf uit op een totale oogst van bijna 950 ton aardbeien.

Bij de teelt staan de twee rassen Elsanta en Malling Centenary in het middelpunt. Daarnaast worden er ook steeds meer nieuwe rassen getest. "Onze populaire klassieker Elsanta is een stevig aardbeienras met een goede houdbaarheid. De kegelvormige aardbeien zijn zoet van smaak en hebben een sterk aardbeienaroma. Qua uiterlijk heeft dit ras een glanzend rode kleur, van binnen is ze rood met een witte kern", aldus Volker.

Frucht Janssen maakt bij de teelt altijd gebruik van afdekkingen. Dit garandeert een optimale bescherming tegen weersinvloeden zoals wind, regen en sterke zonnestralen. Bovendien groeien de vrijhangende planten in een gootsysteem op 1,5 meter hoogte in 100 procent kokossubstraat en zonder de grond te raken.

Volker Janssen kijkt met gemengde gevoelens naar het aardbeienseizoen 2022. Positief is dat er voor zijn bedrijf momenteel geen noemenswaardige beperkingen meer zijn door de coronapandemie, en ook de problemen met de beschikbaarheid van seizoensarbeiders spelen slechts een geringe rol. "De twee coronajaren waren ondanks alle beperkingen en voorschriften goed voor de aardbeienafzet. De consumenten hechtten waarde aan lokale teelt en aan goede en verse levensmiddelen, en ze waren ook bereid om daar geld aan uit te geven. Inmiddels verschuift de focus zich al weer naar meer geld uitgeven aan reizen. En door de oorlog in Oekraïne is er sprake van een algemene terughoudendheid van de consument."



Grote oogst, lagere vraag
Tegelijkertijd zijn de teeltkosten met ruim één derde gestegen door prijsstijgingen bij bijvoorbeeld het minimumloon, substraten, bemesting, energie en brandstof. Aangezien de hogere kosten niet volledig aan de consumenten doorberekend kunnen worden, neemt de prijsdruk voor de bedrijven automatisch verder toe. "Hier stuit een onverminderd grote oogst op een lagere vraag. Sommige bedrijven zullen deze ontwikkeling waarschijnlijk niet overleven, wat de structuurverandering in de tuinbouw richting minder, maar daarvoor in de plaats grotere, bedrijven verder zal aanwakkeren", aldus Volker.

Ook het voorschrift van de retail dat er in tuinbouwproducten slechts vijf werkzame stoffen aangetoond mogen worden, vormt volgens Volker een probleem voor de bedrijven. "Deze eis beperkt onze mogelijkheden in de teelt enorm. Daar lijdt ook de kwaliteit onder, als het erom gaat adequaat op plantenziektes te kunnen reageren."

'Van de kasteelt afstappen is denkbaar'
De hoge energieprijzen zouden er volgens Volker toe kunnen leiden dat men afstapt van de teelt in verwarmde kassen. "Dit zou de periode waarin er aardbeien uit Duitsland in de handel verkrijgbaar zijn onvermijdelijk verkorten."

Foto's: Landgard / Frucht Janssen GbR.

Voor meer informatie:
Volker Janssen
Frucht Janssen GbR
Rheindahlener Str. 321
D-41751 Viersen, Duitsland
Tel: +49 (0) 21 62 55 69 6
info@edelrot.eu  
www.edelrot.eu 
www.landgard.de 

Publicatiedatum: