"Glastuinbouw Nederland moet zich meer richten op politieke lobby"

Dat stelt Theo van Vliet, bestuurslid van Glastuinbouw Nederland maar bovenal mede-eigenaar van tomatenbedrijf CombiVliet, in gesprek met Glastuinbouw Nederland. Een gesprek dat korte tijd onderbroken wordt door een alarm op het teeltbedrijf. Het is wellicht symbolisch voor de situatie in de sector. “De mate waarin we worden geconfronteerd met kostenstijgingen is inderdaad zorgwekkend en alarmerend. Maar ik ben ervan overtuigd dat de glastuinbouw ook deze crisis te boven komt. Wel op voorwaarde dat er op diverse vlakken beter en intensiever wordt samengewerkt.” 

De sterk gestegen kosten baren Theo van Vliet, als ondernemer én als bestuurder, de meeste zorgen. “Stijgingen van 30-40%, en bij energie zelfs nog meer, zijn zeer ingrijpend. Dat is lastig in een markt die vooral wordt gereguleerd door vraag en aanbod.”

De energieproblematiek heeft naar zijn mening de grootste impact. “Er is altijd een oplossing, maar daar hebben we dit keer ook wel de medewerking van de overheid voor nodig, zowel nationaal als Europees. Dat valt vooralsnog niet mee.”

Sterker nog, Theo betwijfelt of de politiek wel gaat meebewegen. “Europa wil dat we eind 2022 onafhankelijk zijn van Russisch gas. Om dat te realiseren, wordt verwezen naar diverse alternatieven. LNG uit de VS wordt onder andere genoemd, maar Amerikaanse bedrijven geven aan dat dit nog zeker vijf jaar gaat duren. Dan zijn dergelijke afspraken niet slim en ondoordacht. Want wat als we komend jaar wél een strenge winter krijgen, hoe houden we de boel in onze kassen dan nog warm?”

Betere lobby
In het gesprek haalt Theo de 'grillige politiek' aan en 'wispelturige regelgeving' als 'remmende factor' bij verduurzaming. Dat schreeuwt naar zijn mening om meer samenwerking tussen partijen, bedrijven en instanties en om krachtige, gerichte lobby in Brussel en Den Haag. “Betere samenwerking is het begin. Ook zonder de oorlog in Oekraïne moesten we het gasverbruik al flink terugschroeven. Echter, iets waar je jaren stapsgewijs aan werkt, heb je zelfs onder druk niet zomaar in twee tot drie jaar gerealiseerd. Daar ligt een belangrijke taak voor bestuur en organisatie van Glastuinbouw Nederland." 

Lees hier het hele verhaal waarin Theo oproept om 'de lobby meer aandacht te geven'. "We moeten dichter op de besluitvorming zitten. Nu krijgen we vaak pas inzicht als een proces te ver gevorderd is, denk aan de ODE. Investeren in eigen lobbyisten is pure noodzaak.”  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven