Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wageningen UR: Tomaten uit Spanje toch duurzamer dan uit Nederlandse kassen?

Uit onderzoek van Grodan en Wageningen UR bleek vorig jaar dat hightech glastuinbouw het hoogst scoort op duurzaamheid en efficiency ten opzichte van lowtech tuinbouw. Gisteren verscheen echter een artikel op nu.nl waarin staat dat het toch beter kan zijn tomaten uit Spanje te eten, ondanks de transportkosten.

Is dit hét moment om lokaal te gaan eten, nu er naast de klimaatcrisis ook een voedselcrisis dreigt, vraagt de publicatie zich af. "Er zijn goede redenen om het wel te doen. Maar doe het niet vanwege de duurzaamheid, zeggen wetenschappers van Wageningen University & Research."

Is het niet veel duurzamer om je voedsel dichtbij te produceren? "Dat is lang niet altijd het geval", zegt Karin Pauls, onderzoeker maatschappijwetenschappen bij Wageningen University & Research.

"Een voorbeeld: tomaten kunnen in Marokko of Spanje in de winter, zonder hoge energiekosten om de kassen te verwarmen, worden geteeld. Dat is vaak voordeliger, ondanks het transport naar Nederland. Bij duurzaamheid gaat het over het hele proces, van grond tot mond. Daarom is het verstandig om de productie daar te hebben waar dat het beste kan."

Lees het hele artikel hier

 

Publicatiedatum: