Relatie Pythium en zuurstof in komkommerteelt onderzocht

Stichting Control Food & Flowers heeft een onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen de zuurstofhuishouding in substraat en de gevoeligheid voor Pythium in de komkommerteelt. In de proef zijn twee behandelingen met elkaar vergeleken, een zonder en een met zuurstofbehandeling. De conclusie was duidelijk: alleen een zuurstofrijk wortelmilieu biedt weerstand tegen een Pythium-aantasting.

In één behandeling was het zuurstofgehalte op normaal niveau. Hier werd het gemiddelde niveau aangehouden van wat in de praktijk gemeten wordt. In de andere behandeling werd zuurstof via een beluchtingssysteem op een hoog niveau gehouden. In de proef die in totaal 6 weken duurde is op een gegeven moment Pythium aan de planten toegevoegd. De controle planten kregen geen Pythium toegediend.


Zuurstofniveau in de twee behandelingen

Bij analyse bleek in de planten, waar Pythium is toegevoegd, inderdaad deze schimmel bij de wortels aanwezig te zijn. Echter de symptomen waren bij de planten met zuurstofbehandeling een stuk minder sterk of bijna niet aanwezig. De planten zonder beluchting hadden sterke Pythium-symptomen, bij de wortels, in de steenwolplug en de onderkant van de stengel met volledig slap gaan als gevolg. Bij de planten met beluchting was de hoeveelheid wortels een stuk groter. Opvallend was dat er geen of nauwelijks verschil was tussen de controleplanten zonder besmetting en de besmette planten met beluchting.


Geen zuurstof vs. zuurstof

Meten is weten, concluderen de onderzoekers. Vooral tijdens warme dagen met een hoge mattemperatuur en minder goede kwaliteit water slaan zwakteparasieten als Pythium toe. Door realtime te meten wordt beter inzicht verkregen wat zich in het wortelmilieu afspeelt. Bij een voldoende hoog zuurstof niveau in het substraat, zorgt de teler voor meer weerbaarheid in de plant. 

Een uitgebreid onderzoeksverslag met ook nog resultaten van anderen teelten volgt nog.

Voor meer informatie:
Sendot
info@sendot.nl 
www.sendot.nl


Stichting Control Food & Flowers
info@scff.nl 
www.scff.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven