Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Simon Schumacher, VSSE, over de start van de aardbeienoogst

"De vorstmaatregelen zijn goed verlopen dankzij de inzet van de telers"

In heel Duitsland doen de aardbeienplanten het goed. Na een gemiddeld zachte winter hebben de gewassen de late vorst tot nu toe goed doorstaan dankzij folietunnels, plasticafdekking en de vorstbeschermende irrigatie in het veld. Terwijl de oogst in de hoge tunnels in Zuid-Duitsland geleidelijk op gang komt, start de oogst in de koelere Duitse regio's wat later (zie tabel hieronder).

"De vorstbeschermingsmaatregelen zijn goed verlopen dankzij de toegewijde inzet van de telers. De schade is tot nu toe minimaal geweest. We zullen voldoende seizoensarbeiders voor de aardbeienoogst hebben en verheugen ons op een goede start van het seizoen, waarin men volop kan genieten van regionale aardbeien. Aardbeienliefhebbers kunnen nu ook zonder coronabeperkingen aardbeien komen eten in de boerderijwinkels", zegt Simon Schumacher, bestuurswoordvoerder van de Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer (vereniging van Zuid-Duitse asperge- en aardbeientelers, VSSE).


Grafiek: AMI

Goede startomstandigheden
"De stormen hebben het de telers moeilijk gemaakt. Hierdoor en door de late vorst moesten ze grote inspanningen leveren. In de vroege vollegrondsgebieden is er ook sprake geweest van zeer beperkte vorstschade. Aangezien het weer in maart zeer wisselvallig was, zijn de aardbeienplanten zeer verschillend. De oogststart zal dit jaar vroeg vallen, rond 20 april", zegt Katrin Hetebrügge, aardbeienteeltadviseur in Zuid-Hessen.

"Overdekt zijn de aardbeienplanten in de tunnels goed de koude nachten doorgekomen. De koelere en donkere dagen hebben de groei wat vertraagd, maar we hebben hierdoor geen vertraging opgelopen. We verwachten dat de aardbeienoogst op 20/22 april van start zal gaan", vat Christof Steegmüller, aardbeienteeltadviseur in Baden-Württemberg en in de Pfalz, samen.

Voor West-Duitsland heeft aardbeienteeltadviseur Ludger Linnemannstöns uit Nordrhein-Westfalen de volgende prognose: "In Nordrhein-Westfalen zullen we in de laatste week van april met de aardbeienoogst in de hoge tunnels kunnen beginnen. In de eerste week van mei zal vervolgens de serieuze bevoorrading van de markt van start gaan. In de vollegrond staan de aardbeienplanten op het punt om te gaan bloeien. Hier verwachten we dat de oogst in de laatste week van mei begint."

Uit Noord-Duitsland meldt aardbeienteeltadviseur Tilman Keller: "De aardbeienplanten vertonen geen zichtbare schade. Er was ook geen oogstuitval door de vorst. Omdat er in maart veel zonneschijn was kon men de oogst goed vervroegen. De temporele spreiding tussen de vroege, middelste en late aardbeiengewassen is goed. Momenteel zijn er de typische vegetatieverschillen tussen het zuiden en het noorden. Dat wil zeggen dat de oogst in Noord-Duitsland twee tot drie weken later zal beginnen."

Dankzij de bedekte teelt kunnen klanten in het binnenlandse hoogseizoen van april tot juli van aardbeien genieten. 


De aardbeienoogst in de tunnels staat nu in de startblokken. Foto: VSSE

Goede vraag naar Duitse aardbeien verwacht
Het marktvolume voor aardbeien in Duitsland is volgens de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) in de pandemietijd met 9 procent gedaald naar 253.000 ton. Daarbij is de binnenlandse teelt van circa 152.000 ton (2020) naar circa 131.000 ton in 2021 gedaald. De netto-import (aardbeienimport minus de aardbeienexport) is van 126.000 naar 122.000 ton gedaald, wat onder meer aan de periode van slecht weer in Zuid-Europa lag. Daarmee is de zelfvoorzienings-graad bij aardbeien, dat wil zeggen aardbeien die in Zuid-Duitsland geteeld en geconsumeerd worden, van 55 naar 57 procent gestegen.

Voor aardbeien bleef de seizoensgebondenheid behouden: 79 procent van de huishoudens kocht in 2021 aardbeien in het hoofdseizoen. Van april tot en met juli 2021 kocht een huishouden gemiddeld 4,2 kg aardbeien, wat neerkomt op een 3/4 gevuld aardbeienschaaltje van 500 gram minder (circa 9 procent) dan een jaar eerder. Dit is vooral toe te schrijven aan de verregende zomer met een abrupt einde van het hoofdseizoen. Door de stijging van de teeltkosten worden er in 2022 ook bij aardbeien iets hogere prijzen verwacht.

Voor meer informatie:
www.vsse.de 
www.ami-informiert.de
www.landwirtschaftskammer.de
www.llh.hessen.de 

Publicatiedatum: