Telers van Almería hebben dit seizoen € 16.000 per ha extra kosten in kas

"Voor de telers van Almería is dit het duurste seizoen in de geschiedenis. De kosten in de tuinbouw zijn gemiddeld met 33% gestegen", zei Adoración Blanque, algemeen secretaris van telersvereniging Asaja-Almería, begin april

"Grondstoffen zoals kunstmest, elektriciteit of plastic zijn dit seizoen met meer dan 50% gestegen. Op het einde van het seizoen zullen we zien welke impact dat zal hebben. Op dit moment is de stijging van de kosten € 1,60 per meter, dat wil zeggen ongeveer € 16.000 meer per hectare. En als de prijs van bepaalde grondstoffen nog blijft stijgen, kan dat cijfer nog oplopen."

Blanque heeft in een verklaring aangegeven dat de telersprijzen deze winter op een acceptabel niveau zijn gebleven, waardoor de telers, van wie velen vorig jaar verliezen hebben geleden, dit seizoen hun groenten zijn blijven oogsten en afzetten. "Maar we mogen niet vergeten dat de oogst lager is uitgevallen door weersomstandigheden. Praktisch alle producten hebben daar last van gehad."

"Laten we de California paprika als voorbeeld nemen. De telersprijs is met 4% gestegen. Maar als je weet dat de productiekost hard is toegenomen, dan stelt dat cijfer niet veel voor. De grootste prijsstijging deed zich voor bij tomaat, zowel trostomaat als pruimtomaat. De reden moet gezocht worden bij de areaalreductie, de minder grote opbrengst, de goede vraag en het lagere aanbod uit bijvoorbeeld Nederland vanwege de energiekosten. Voor de rest van de groenten krijgen telers momenteel ongeveer 20% meer. Als de kosten blijven stijgen, is dat misschien niet genoeg om een winstmarge te behouden."

"Europa moet beseffen dat minder produceren meer importeren betekent"
De oorlog in Oekraïne maakt een kwestie waar Asaja al vaak op heeft gewezen weer actueel: het belang van de voedselsoevereiniteit van Europa en het beschermen van de landbouw in plaats van maatregelen te nemen die de productiviteit verlagen. "Daar hebben we al voor gewaarschuwd bij de lancering van de Van boer tot bord-strategie of de Green Deal. Als Europa niet beseft dat minder produceren gelijk staat aan meer importeren – waardoor we dus meer afhankelijk zijn van een derde partij – kan er straks met groenten en fruit hetzelfde gebeuren als nu met graan", zegt Blanque. "We hebben nog de mogelijkheid om onze teelt voorrang te geven en het voortbestaan van de tuinbouw te garanderen."

Bron: asajaalmeria.org / ideal.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven