Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biomassacentrale krijgt Brits bezoek

Jon Swain en Mike Bond maakten een rondreis door het Verenigd Koninkrijk en bezochten twee overzeese locaties voor het Innovate Waste Heat To Fruit & Veg project, dat ook nauw verbonden is met de GrowSave-activiteit van de Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB). Ze keken naar de toekomst van telen zonder gas en alternatieve bronnen voor de benodigde warmte en CO2, schrijft Mike Bond, Senior Engineer bij NFU Energy. In Sirjansland werd dit, in 2019 geopende, project bezocht. 
  
"Tijdens de VK-tour waren zes bekende gezichten uit de Britse tuinbouw bij ons. In Newark zagen we hoe Springvale Farm een circulaire economie heeft gecreëerd rond zijn Anaerobic Digester en Biogas CHP, met plannen om een "groen" laadstation op te zetten aan de nabijgelegen A1. Bij de NFU York hoorden we presentaties over CO2-afvang van Future Biogas, die de eerste vergunning in het VK heeft om CO2 onder de zee vast te leggen. En we hoorden van AirCapture, wiens kamerhoge toren lucht zal laten stromen over een membraan om zo de CO2 eruit te halen. Daarna brachten we een bezoek aan de Drax-centrale, die nu voornamelijk op biomassapellets draait. Ook hoorden we een interessante presentatie van C-Capture over hoe aminen kunnen worden gebruikt om CO2 uit rookgassen te verwijderen, maar nog niet in de hoeveelheden die door Drax worden geproduceerd." 
  
In Sirjansland, in de buurt van Rotterdam, bezochten men een collectief van drie telers die samenwerkten met biomassaketelfabrikant Vyncke en leverancier van CO2-strippingtechnologie Frames, om onafhankelijk te worden van het gasnet. "Hun 7 MW-ketel zal lokaal houtafval van lage kwaliteit verwerken en dat mengen met houtsnippers van hogere kwaliteit. Het grootste deel van de warmte wordt verdeeld onder de 3 naburige tomaten- en auberginetelers (met 25 ha onder glas); een deel wordt echter gebruikt om het CO2-strippingproces aan te drijven, dat 0,35 MW oververhitting van de ketel verbruikt en volledig droge CO2 oplevert uit de rookgassen van de ketel. Dit alles tegen een concurrerende kostprijs van 10 euro per ton, inclusief de vereiste energie en verbruiksgoederen. De CO2 wordt ter plaatse opgeslagen in koepels en wordt samen met de verplicht afgenomen warmte naar de telers geleid. Dit gebeurt via een meter voor een eerlijke verdeling van de kosten. We werden verrast door de mate van samenwerking en de bereidheid van de betrokken partijen om elkaar te helpen." 
  
In Hinwil dichtbij Zürich werd een afvalenergiecentrale bezocht. "Daar wordt stedelijk afval verbrand zodat een hoge CO2-compensatie per ton geproduceerde as wordt bereikt en waardevolle metalen (uit elektronica en dergelijke in de afvalstroom) worden teruggewonnen. In totaal wordt 8,5 MW warmte met een gebruikelijke temperatuur van 45°C over korte afstand gepompt naar twee kassen aan weerszijden van de installatie. De telers van deze kassen verbruiken 38 MWh per jaar; warmte met een temperatuur tot 150°C voedt een stadsverwarmingsnet dat nog eens 25 MWh per jaar verbruikt. De EFW-installatie exporteert ook stroom naar het net (geen van de telers gebruikt verlichting). Tegen 2030 zal koolstoffiltering worden toegevoegd en dit zal een deel van de hoogwaardige warmte verbruiken. De opmerkelijke aspecten van deze regeling zijn: de vaste jaarlijkse vergoeding die de telers betalen voor de ongemeten warmte (hoewel het stadsverwarmingsnet wel wordt gemeten); en de betrokkenheid van de gemeenschap: het streven is om energie te recyclen in plaats van winst te maken. De EFW-centrale is in plaats van particulier eigendom, een samenwerking van 36 gemeenschappen die de ontwikkeling ervan hebben goedgekeurd." 
  
"Onze uitdaging is nu om het hier ook te laten gebeuren!", concludeert Mike. 
  
Voor meer informatie:  
NFU Energy
024 7669 6512 
www.nfuenergy.co.uk 

Publicatiedatum: