Kas in polder Midden-Delfland maakt plaats voor gras

Ook de laatste kas midden in de polder van Midden-Delfland verdwijnt. De 2,9 hectare glas in Maasland wordt ingeruild voor gras, zoals eerder ook al 29 hectare kas plaats maakte voor gras. Het gaat om sanering in het kader van het project 'Gras voor Glas'.  

Sinds 2006 is de gemeente Midden-Delfland bezig glas te saneren om het weidegebied open te houden. De gemeente koopt de kassen van telers op, maar dit gebeurt alleen als de kweker dat zelf ook wil.

De kas die nu wordt gesloopt, ligt aan de Kwakelweg. Het tuinbouwbedrijf, Ammerlaan Tuinbouw, verhuist naar De Lier. De kasconstructie van de gesloopte kas wordt hergebruikt bij een andere Nederlandse tuinder, evenals de verwarmingsbuizen, weet de WOS. Het glas wordt gerecycled. De grond die vrijkomt, kan worden gebruikt door een melkveehouder.

Jacco Eeltink, register makelaar-taxateur onroerend goed bij Westelijke Land- en Tuinbouw Makelaars (WLTM) staat op LinkedIn ook stil bij de sloop. Hij schrijft bij de onderstaande video: "Mooie saneringsregeling tot stand gebracht voor Ammerlaan Tuinbouw in Maasland, waarmee de ondernemers elders hun bedrijf verder kunnen uitbouwen en in het landschap van Midden-Delfland het grootste kassencomplex in de polder momenteel aan het verdwijnen is."

Na een eerste contact tussen de makelaar en de teler eind jaren negentig over de verhuur van een kas zijn diverse stappen gezet samen met de teler, waardoor de teler elders inmiddels ruim 32 hectare glas heeft. "Bewondering voor de jarenlange moed en inzet van de eigenaren en dank voor het al die jaren genoten vertrouwen", besluit Jacco zijn post.

Het project 'Gras voor Glas', wordt gefinancierd vanuit de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS). Dit is een samenwerkingsverband tussen Rijk, provincie Zuid-Holland, lokale overheden en maatschappelijke organisaties. Met het programma wordt, gelijktijdig met de aanleg van de A4 Delft-Schiedam, ook geïnvesteerd in de kwaliteit van het gebied.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven