Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ketenpartners sluiten aan

Aspergegilde Limburg trapt af met verbrede scope

Tholen - Vlak voor de officiële aftrap van het aspergeseizoen, kwam donderdag 24 maart het Aspergegilde Limburg bijeen. De nieuwe organisatie die voortkomt uit het AspergeGilde Peel en Maas heeft de folklore van zich afgeschud en verbreedt de scope. Het draait niet meer alleen om promotie van de asperge en de consumptie, maar men zet zich in voor een duurzame toekomst voor de gehele Limburgse aspergesector en bundelt kennis en krachten vanuit de hele keten.


LTO-voorzitter Sjaak van der Tak (l) met het bestuur van het Apergegilde Limburg, vlnr: John Schoeber (LimGroup), Peter Peeters (Mertens), Johan Timmermans (Timmermans Asperges). Paul Janssen (Groenterfarm Janssen), Rik Kursten (Teboza), voorzitter Jan Linssen (LLTB-regio Limburg)

De vereniging heeft zich drie doelen gesteld: (1) belangenbehartiging voor de aspergesector, (2) kennisdeling en het ontwikkelen van een netwerkomgeving en (3) het stimuleren van generieke aspergepromotie. Aspergegilde Limburg is van start gegaan met ruim 35 leden, van aspergetelers en toeleveranciers tot adviseurs, en hoopt dit ledental de komende tijd verder uit te breiden.

Limburg is van oudsher bekend met de teelt van asperges. De lichte en droge zandgronden zijn zeer geschikt voor het telen van deze bijzondere groente. De afgelopen jaren hebben met name de regio Noord- en Midden-Limburg zich ontwikkeld tot hét aspergegebied van Nederland. Door schaalvergroting zijn er veel grote bedrijven ontstaan met 500 of meer hectare.


Ruim 60 leden waren aanwezig bij de presentaties

Het in 2007 opgerichte AspergeGilde Peel en Maas organiseerde jarenlang diverse activiteiten vanuit de gedachte dat lokale samenwerking bijdraagt aan een optimale profilering van asperges in de regio. In coronatijd werd de tijd genomen het vizier op de toekomst te richten en werd besloten om als gilde ook op te schalen van Peel en Maas naar een Limburg breed platform. Het resultaat is de aftrap van Aspergegilde Limburg op 24 maart bij Kasteel Limbricht. Onder toeziend oog van meer dan zestig leden en geïnteresseerden werd tijdens de aftrapbijeenkomst de nieuwe huisstijl, communicatie-middelen en de plannen voor de komende periode gepresenteerd door voorzitter Jan Linssen.


Creatief ondernemer Igor Stel werd bedankt met een aspergepakket

Een belangrijk doel blijf het stimuleren van de consumptie van asperges. Ter inspiratie hield horecaondernemer Igor Stel een presentatie over zijn manier van ondernemen. Creatief kijken naar ruimte heeft hem geholpen de exploitatie van evenementenpark All in Echt, Avonturenpark Valdeludo, Kasteel Limbricht en De Hompische Molen voor zijn rekening te nemen. Ook in coronatijd bleef hij volop aan de gang door mensen beleving te bieden. “Kijk naar wat wél kan”, is zijn motto. Hij adviseerde de telers vooral beleving te bieden als het gaat om asperges. “Aan de productiekant zijn jullie goed bezig maar laat dat meer zien. Zet eettafels neer op de aspergebedden en organiseer een aspergeontbijt. Biedt beleving, voor zelf geoogste asperges zijn mensen bereid mee te betalen dan voor voorverpakte geschilde in de winkel.”  


Sjaak van der Tak

Ook LTO-voorzitter Sjaak van der Tak benadrukte dat beleving belangrijk is. Niet alleen om de consumptie te verhogen maar ook om het imago van de agrarische sector in het algemeen omhoog te krikken. Boeren en telers zijn de ruggengraat van de Nederlandse economie en afgelopen jaar goed voor ruim 100 miljard euro, een achtste deel van het totaal. Hij erkende de onzekerheid die er onder boeren en telers leeft over de voortzetting van hun bedrijven, rondom de gestelde doelen die onhaalbaar zijn en de druk die dat zet op hun verdienmodel omdat de lasten vooral de primaire sector treffen. “De keten houdt ons arm”, zei hij. Hij wil zo snel mogelijk af van wetgeving die het verhinderd om onderlinge prijsafspraken te maken voor de binnenlandse markt zodat er meer waarde gecreëerd kan worden. “Eten, creativiteit en beleving hoeren bij elkaar en daardoor stijgt gaat ook de waardering voor onze sector.”

De avond kon met een lach op het gezicht worden afgesloten door de grappen van absurdist Berry Knapen