Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De aardbeienmarkt gaat door het dak"

Genson gaat aardbeienplanten telen in Canada

Tholen - De kansen in de Noord-Amerikaanse zachtfruitmarkt zijn al een paar jaar duidelijk voor Marc van Gennip, maar de uitdagingen helaas ook: het zou de plantenkweker minstens 5 jaar kosten om met hun huidige rasaanbod voet aan de grond te krijgen. Dankzij recent verkregen vergunningen en een overeenkomst met Great Northern Hydroponics (onderdeel van Soave Enterprise), het teeltbedrijf van Guido van het Hof, ziet deze toekomst er heel anders uit en kunnen ze van start met de Canadese vestiging van Genson Quality Plants. “De kwaliteit van onze jonge planten kan het verschil maken voor veel aardbeientelers.”

Aardbeienmarkt
“De aardbeienmarkt gaat door het dak. In de regio Leamington alleen al gaan veel bedrijven over, en zoals alles hier gaat dat meteen met grote getallen: 6 hectare, 10 hectare”, vertelt Marc. “Er worden bedrijven omgebouwd en er komen nieuwe kassen bij.” In de sector is volgens hem ook ruimte voor verbetering, zowel op teelttechnisch vlak als op het gebied van uitgangsmateriaal. “Vanuit Genson zijn we gewend om sterke rassen te leveren en planten op te kweken met veel groeikracht erin. Dat kan ook telers hier helpen om het seizoen sterker door te komen.”

Sinds een paar jaar is Marc daarom al betrokken bij de Noord-Amerikaanse markt, maar daar aan de slag gaan, is geen eenvoudige weg gebleken. “We werken in Europa met een beperkt aantal rassen en die wilden we graag naar Noord-Amerika brengen. Maar voordat je een ras uit quarantaine krijgt, ben je twee jaar verder. Ga ervan uit dat er dan van je tien geïmporteerde planten, nog vier over zijn. Voordat je dan een populatie hebt opgebouwd, ben je zo vijf jaar verder.” Nu heeft het bedrijf een invoervergunning en een uitvoervergunning verkregen, wat betekent dat ze gecertificeerd plantmateriaal uit verschillende Europese veredelingsprogramma’s mogen overvliegen zonder quarantaine. “Dat betekent dat we nieuwe rassen, die in Nederland geïntroduceerd zijn, kunnen overvliegen. Zo kunnen we veel sneller een groot areaal aardbeienplanten opzetten, van de kwaliteit die we gewend zijn. Fytosanitair is er geen belemmering meer voor export naar Noord-Amerika.”

Stekmateriaal
Momenteel staat er dankzij deze ontwikkelingen 1,5 hectare hangend stekmateriaal van Genson in Canadese kassen. Het komende jaar komt daar nog 3,5 hectare bij. Hiervoor is een partnership afgesloten met Guido van het Hof van Great Northern Hydroponics. Samen vormen ze en joint-venture en gaan ze aardbeienplanten telen onder de naam Genson Quality Plants. Eerst in een gehuurde kas, en naar verwachting later in een eigen kwekerij.

En dat niet alleen: Great Northern is ook de eerste klant van de nieuwe plantenkwekerij. Sinds 1998 teelt het bedrijf in Kingsville diverse kasgroenten. De komende maanden is al 10 van hun 26 hectare kas omgebouwd naar een aardbeienkas, waar Genson de planten voor gaat leveren. Ook de andere 16 hectare wordt in stappen omgebouwd, met de eerste stap in mei 2022. “De groeipotentie van de aardbeienmarkt is gigantisch”, verklaart Marc. “Voor de Canadese markt, maar je zit hier ook vlakbij de Amerikaanse grens. Met een nacht rijden, ben je in New York en ook in andere regio’s is de vraag naar aardbeien en aardbeienplanten groot.”

Doordragers
Marc vertelt dat de grootste markt voor aardbeienplanten uitgeleverd wordt in september. “Die teelt begint half juni, wanneer je gaat stekken. Dan hebben ze tot ongeveer september nog 8 weken om te bewortelen waarna ze in de kas worden geplant.” In tegenstelling tot in Nederland, waar ze voornamelijk focussen op de juni-dragers, gaan ze in Noord-Amerika voor de doordragers. “Het klimaat is hier anders: je zit qua lichtniveau op de hoogte van Barcelona, Rome of Detroit. Vergelijkbaar met Noord-Spanje zelfs. Je hebt veel licht en het gaat dus hard met vermeerderen. Dat heeft als voordeel dat we vlugger aantallen kunnen maken. En het heeft ook effect op de teelt: we zijn met doordragers begonnen en dat is verrassend goed gegaan.”

Anders dan het gebruikelijke ras Albion in de Canadese markt, kiest Genson voor een aantal rassen, waaronder de programma's van FlevoBerry, NiabEMR, CIV, enz . “Dit voorjaar hebben we naar verwachting  60.000 planten van elk ras in productie. We hebben vijf rassen geïmporteerd en daarmee specialiseren we direct op de substraatteelt.” Hij ziet dat daar onder klanten al veel vraag naar is. “De frigoplanten en veldvermeerdering gaat ook in Noord-Amerika  er op termijn uit, verwachten we. Dat gebeurt in Duitsland en Nederland ook: de teelt verschuift naar substraat. We opereren in een groeiende markt waar vraag is naar kwaliteitsproduct, en dat kunnen we leveren. Natuurlijk hadden we hier liever een jaar eerder gezeten, maar nu zien we de markt met vertrouwen tegemoet.”

Voor meer informatie:
Genson Quality Plants Canada
T +31 (0)413 209 254
info@genson.nl
www.genson.nl