Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hogere dwangsommen Westland moeten miljoenenbedrijven afschrikken

De gemeente Westland schroeft de dwangsombedragen op in haar handhavingsbeleid. De gemeente Westland handhaaft onder meer op strijdig gebruik van glastuinbouwgrond. Voor tegen de regels in bouwen, slopen of gronden gebruiken kunnen bedragen tot 400.000 euro opgelegd worden aan overtreders. 

Door te handhaven moet er ruimte blijven voor bijvoorbeeld glastuinbouw in het volgebouwde gebied. Waar dingen fout gaan, treedt de gemeente op. Liever ziet men echter dat mensen uit eigen beweging overtredingen beëindigen. 

Afschrikken
In het Gemeenteblad Westland communiceert de gemeente bij bekendmaking van de Uitvoerings- en Handhavingsstrategie 2022–2025 Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH):

"De dwangsommen en begunstigingstermijnen dienen altijd proportioneel en op maat te zijn. Daarom is gekozen voor een zeer ruime bandbreedte met hoge maximale dwangsombedragen. Nu binnen de gemeente Westland, zowel burgers als grote (glastuinbouw)bedrijven met een miljoenen omzet per jaar zijn gevestigd, dient het dwangsombedrag voldoende afschrikwekkend te zijn om de overtreder te stimuleren de overtreding uit eigen beweging te beëindigen binnen de begunstigingstermijn, zonder dat een dwangsom wordt verbeurd."

De dwangsommen voor tegen de regels in bouwen, slopen of gronden gebruiken lopen uiteen van 10.000 euro tot 400.000 euro. Op andere gebieden zijn de bedragen nog hoger.

De in de tabellen genoemde dwangsommen zijn indicatief en hiervan kan gemotiveerd worden afgeweken, waarschuwt de gemeente. Oftewel "de gemeente Westland kan in een concreet geval niet rechtens worden gehouden om gebonden te zijn aan de in de tabellen vermelde dwangsomhoogte. Anders zou dit kunnen leiden tot berekend gedrag bij eventuele overtreders, waarbij afhankelijk van de hoogte van de dwangsommen zij welbewust risico’s zouden kunnen nemen door genoemde bedragen in te calculeren bij hun handelen."

Bekijk hier alle bedragen in het Gemeenteblad Westland.