Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tien jaar VOKA Kassenbouw: “Ik heb geleerd minder stress te hebben”

Tholen - “Bel die Vos maar, die regelt het wel.” Pieter Vos hoort het nog vaak en hij is er blij mee. Na een faillissement, deze maand tien jaar geleden, draait zijn kassenbouwbedrijf alweer jaren goed. Nog belangrijker is dat Pieter het ook, los van het zakelijke, weer goed naar zijn zin heeft. De periode rond 2012 ging hem namelijk niet in de koude kleren zitten, zo blijkt als Pieter bij een bak koffie aan het terugblikken is. “Dit tienjarig jubileum wil ik daarom niet zomaar voorbij laten gaan.”

Het is in februari tien jaar geleden dat VOKA Kassenbouw werd opgericht. Wie tussen de kassen in Drenthe rijdt, ziet tegenwoordig steeds vaker die naam op de kasgevels staan en niet enkel meer Kassenbouw Het Noorden.


VOKA is een echt kassenbouwbedrijf, dus ook een poster in de bedrijfshal ontbreekt niet.

“Veel van geleerd”
De ouders van Pieter emigreerden in de jaren zestig vanuit De Lier naar Drenthe. Daar werd door Pieters vader eerst een tuin gerund, terwijl hij ook al ervaring in de kassenbouw had. In 1981 werd Kassenbouw Het Noorden opgezet. Het werd al snel een groot bedrijf met op het toppunt meer dan honderd man in dienst.

In de economische crisis rond 2012 ging het mis met het bedrijf. Pieter had het bedrijf destijds al een paar jaar van zijn vader overgenomen. “Het was een moeilijke tijd, maar ik heb er achteraf veel van geleerd”, zegt hij als we in januari aan de koffie zitten in de sfeervolle kantine van zijn bedrijf in Erica. “Zo’n groot bedrijf runnen is niets voor mij. Daarom klinkt het misschien gek, maar het faillissement was ook een soort opluchting. Het was makkelijk iedereen de schuld te geven, maar dat wilde ik niet. Ook ik heb dingen niet goed gedaan.”

Centrale rol in de regio
Terugblikkend stelt Pieter nu dat na het faillissement zijn Westlandse mentaliteit boven kwam drijven. Het bedrijf kon een doorstart maken, in afgeslankte vorm. “Ik was 46 jaar toen en was blij met de kans die ik kreeg om opnieuw te starten. We konden door.” Het ging met vallen en opstaan in het begin. “We moesten uit ons pand. Een tijdje zaten we ergens anders. Totdat ik toch weer terug in ons pand trok. Eerst wist de bank dat niet. Toen hij erachter kwam was hij natuurlijk boos, maar ik kreeg ook een compliment, omdat ik veerkracht liet zien en mij een echte ondernemer toonde.”


De parkeerplaats voor het pand van VOKA Kassenbouw in Erica 

Het kassenbouwbedrijf had en heeft een centrale rol in de regio. “Wij halen zo’n negentig procent van onze omzet uit Noordoost-Nederland. Met ons team van zo’n twaalf man sterk hebben we alles in huis, tot aan een eigen technisch tekenaar op kantoor aan toe. Hierdoor kunnen we tegenwoordig veel speciale, kleinere maatwerkprojecten bouwen. Onze klanten zijn daardoor niet alleen productietelers, maar ook allerlei bedrijven die kasconstructies gebruiken en tuincentra. Dat is een belangrijke tak voor ons tegenwoordig. Het is leuk om te zien dat we hier ook buiten de regio klussen hebben, tot in Zuid-Limburg aan toe.”


Nieuwbouw voor Tuincentrum De Aadijk in Almelo 

Minder stress
Begin vorig jaar kwam de lokale aanwezigheid van de kassenbouwer goed van pas. De hevige sneeuwval richtte veel schade aan, ook bij telers in Drenthe. “We zijn toen veel gebeld en hebben geholpen waar we konden. Wij gaan met veel telers hier al ver terug, dus als er iets is, dan weten ze ons te vinden.”

Eén van de telers wiens kas instortte, was Meewisse Plants. “Daar hebben we direct geholpen toen de kas was ingestort en hebben we vorig jaar ook een nieuwe kas mogen bouwen. Die 1 hectare glas is voor ons tegenwoordig een groot project. Een bewuste keuze. Veel groter kunnen en willen we als VOKA alleen niet bouwen. Ik heb het tegenwoordig samen met mijn vaste team, met weinig verloop, goed naar mijn zin met de projecten die we hebben. Groter en meer, met alle stress die daarbij komt kijken, hoeft van mij niet meer. Zelf heb ik geleerd met de jaren minder stress te hebben en soms over zaken een nachtje te slapen.”


Nieuwbouw voor Meewisse Plants. Inmiddels is de kas af en in productie, zo deelde de kweker afgelopen maand. 

Vol gas
Inmiddels is Pieter 56. Hoe lang wil hij nog door? “Ik heb in de tijd van het faillissement geroepen dat ik nog vijftien jaar vol gas zou gaan geven en dan zou stoppen. Dat zou betekenen dat ik nog vijf jaar doorga. Nu kijk ik daar wel iets anders tegen aan. Ik heb het goed naar mijn zin en doe mijn werk nog graag. Ik denk nu nog wel iets langer door te gaan, al zal ik over een paar jaar wel eens om mij heen gaan kijken naar opvolging.”

Onder zijn drie dochters vindt Pieter die opvolging niet. Zou hij daarom te zijner tijd nauwer samenwerken met de huidige turnkey partners een optie vinden? “Wie weet. Er waren tijden dat we mekaar van de weg reden als concurrenten, maar nu zitten we met een bak koffie regelmatig bij elkaar en praten we er lachend over. We doen het hier in de regio met z’n allen.”


Integratie van zonnepanelen in het kasdek voor kwekerij Van Winden Erica

Voor meer informatie:
Pieter Vos
VOKA Kassenbouw
info@voka.nu 
www.voka.nu