Meer rentabiliteit met het beslissingsondersteunend systeem voor teler

Het lijdt geen twijfel dat tomaat een strategisch gewas is voor de Italiaanse tuinbouw. In 2021 werd er ongeveer 6 miljoen ton geoogst, 13% meer dan in 2020. Om de teelt te optimaliseren en de productkwaliteit te verbeteren investeert Evja al jaren in onderzoek naar technologieën voor de tomatensector.

Daartoe verzamelt het klimatologische data en volgt het de groei van de gewassen op om elementen aan te kunnen reiken ter ondersteuning van teeltbeslissingen.

Technologie wordt een onmisbare hulpbron
Om teeltactiviteiten zoals het verplanten, fertigatie en gewasbescherming te optimaliseren is kennis vereist die het best ondersteund wordt met technologieën. "Het implementeren van precisieteeltsystemen betekent het creëren van de voorwaarden om de verschillende technologieën als een team te laten spelen. Er wordt een technologisch ecosysteem opgebouwd waarin de klimaat- en omgevingsinformatie als het ware het gesprek aangaat met de teeltinformatie. Het OPI-systeem van Evja is een beslissings-ondersteunend systeem dat IoT, Big Data en AI integreert in een centraal cloudplatform", vertelt Davide Parisi, CEO van Evja.

"Sensoren die in de directe omgeving van het gewas zijn geïnstalleerd verschaffen in realtime gegevens over agro-klimatologische factoren zoals vochtigheidsgraad, temperatuur, licht, bladnatheid en bodemwatergehalte op verschillende diepten. Alle parameters zijn gegeorefereerd dankzij GPS-technologie. We werken nauw samen met de telers die de verzamelde gegevens en voorspellingsmodellen gebruiken om het teeltproces beter te beheren. Als je de juiste tools gebruikt, lijkt het alsof je kan converseren met je gewas", vervolgt Parisi.

"De gegevens kunnen aangeven of het gewas het warm of koud heeft, dorst heeft of gestrest is. Om de juiste hulpmiddelen te ontwikkelen hebben we nauw samengewerkt met veel telers. Dankzij continue gegeorefereerde gegevens over microklimatologische omstandigheden kunnen geavanceerde algoritmen de toestand van het gewas in realtime beoordelen en voorspellende modellen opstellen die bovendien voortdurend worden geactualiseerd."

Van data naar actie
"We werken nauw samen met de ketenpartners in de tomatensector die ons de nodige informatie verstrekken om ons op weg te helpen in onze ontwikkeling van toepasbare oplossingen. Een van de belangrijkste problemen bij tomaten is het irrigatiebeheer en de ziektedruk die een efficiënte opbrengst en de productkwaliteit bedreigen."

Evja werkt daarvoor aan een geïntegreerde aanpak op basis van een beslissingondersteunend systeem (DSS). Er wordt rekening gehouden met de belangrijkste beperkingen van de teelt (zout water, hoge temperaturen en overmatig gebruik van chemicaliën) en mogelijkheden van de teelt (lage vraag naar verwarming en belichting), wat leidt tot oplossingen om het gebruik van water en bodem te beperken, een nauwkeurige fertigatie toe te passen en parasieten en ziekteverwekkers effectief te bestrijden.

"In 2021 hebben we een intelligent LYBRA-weegsysteem ontwikkeld, waarmee we het gewicht van de plant en het groeimedium kunnen meten", vertelt Antonio Affinito, CTO van Evja. Dankzij de integratie van LYBRA in het OPI-systeem is het mogelijk om in realtime alle fundamentele gegevens over het groeiproces van de planten te kennen, wat het makkelijker maakt om irrigatie- en bemestings-strategieën op te stellen.

"OPI is een waardevolle beslissingsondersteunende tool voor de substraatteelt. Het meten van resultaten is belangrijk om de doeltreffendheid van onze toepassingen te evalueren en te bekijken of onze investeringen goed georiënteerd zijn. In de tomatensector hebben we bereikt dat er tot 30% op water en tot 20% op bestrijdingsmiddelen kan worden bespaard en dat de ziektedruk afneemt tot 20%."

Mens en AI
"De aandacht van het agri-food systeem in het algemeen is sterk gericht op precisietechnologie en procesdigitalisering, maar we mogen niet vergeten dat de basis menselijk handelen is en blijft. Het gebruik van nieuwe instrumenten of besluitvormingsondersteuningen biedt de mogelijkheid om operationele processen te herzien, geconsolideerde maar achterhaalde activiteiten te vervangen door andere en de operatoren enthousiast maken om nieuwe vormen van leren en professionele groei te omarmen in een sector die lang als statisch werd beschouwd."

"Bij Evja zijn we overtuigd van het belang van het stimuleren van digitale competentie en zien we dat onze groei recht evenredig is met de toename van de knowhow van de telers met wie we tools en ervaringen delen. Tegelijkertijd zijn we ervan overtuigd dat alle schakels in de toeleveringsketen van industrietomaten moeten worden betrokken in het proces, omdat voor een waardevol voedselsysteem geïntegreerde keuzes nodig zijn, van zaad tot eindproduct", besluit Parisi.

Voor meer informatie:
Davide Parisi (CEO en mede-oprichter)
Evja s.r.l.
Tel: +39 (0)810063832
info@evja.eu
evja.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.