Techniek en traditie gaan hand in hand bij klassiek Italiaans teeltbedrijf

Op een areaal van meer dan 11 hectare teelt Bellomo groenten en fruit in kassen, tunnels en in de buitenteelt. Zowel traditie als innovatie zijn aspecten waar dit Siciliaanse bedrijf veel belang aan hecht, zo vertelt Giuseppe Bellomo, eigenaar van het familiebedrijf.

Giuseppe Bellomo

"Door technologische innovatie te combineren met de waarden van de traditie kunnen we onze klanten en de consument kwaliteitsvolle en veilige producten garanderen. Om schade door toenemende extreme weersomstandigheden en plaagdruk zoveel mogelijk te vermijden, willen we nu ons areaal bedekte teelt vergroten."

Zo is het bedrijf bezig met de uitbreiding van de substraatteelt in de kas en in de tunnels voor tomaten en basilicum. Het slaagt er al in beide producten jaarrond te telen. De juiste rassenkeuze en gewasdiversificatie zijn ook essentieel om goede resultaten te behalen.

Basilicum

"We blijven het hele jaar door in de weer en leggen ons voornamelijk toe op de buitenteelt van seizoensgroenten als spinazie, snijbiet, andijvie, sla en peterselie. In de zomer telen we ook tomaat, aubergine, paprika, courgette en komkommer. In de winter hebben we vooral bloemkool, koolrabi, savooikool, Deense kool, raapstelen, zwarte kool en venkel op de velden staan. We staan ons mannetje op de markt, ook al omdat we nu al 7 jaar groenten aanbieden die je niet zo gauw in onze regio ziet: prei, ronde radicchio, boerenkool, zwarte kool en rode en paarse aardappelen. Door deze gewassen hebben we een omzetstijging van 20% bekomen. Vooral radicchio en prei zijn populair bij onze klanten in de regio."

Ronde radicchio

"We hebben dit jaar meerdere keren slecht weer gehad, van extreme hitte in de zomer tot regen en wind die schade hebben veroorzaakt aan de gewassen en de tunnels. De groenten groeien wel, maar toch iets langzamer vanwege de voortdurende weersveranderingen. Wat de afzet betreft, doen vooral de tomaten uit de substraatteelt het heel goed in het buitenland, waar we een gemiddelde prijs van € 2,50 per kilo ontvangen, wat een kwart meer is dan vorig jaar. De andere groenten blijven steken op het prijsniveau van vorig seizoen. Over het algemeen hebben we niet direct te lijden onder buitenlandse concurrentie, omdat we praktisch al onze producten op aanvraag telen. De afzet is dus gegarandeerd."

"De stijging van de grondstofprijzen wegen wel door", vervolgt de ondernemer. "Zo zijn meststoffen 30% en plastic 35/40% duurder geworden. De prijsstijging van de andere grondstoffen is niet zo gemakkelijk te berekenen. Dit gegeven dwingt ons de verkoopprijzen te herzien, willen we als bedrijf rendabel blijven."

Cherrytomaten

"Met innovatie willen we tegemoet komen aan de eisen van duurzaamheid en voedselveiligheid. We hebben gerichte investeringen gedaan om het gebruik van water en meststoffen via fertigatie in de bedekte teelt te verbeteren. Met nuttige sensoren besparen we op water en automatiseren we de teeltpraktijk. Dat doen we in samenwerking met enkele partners."

Sla

Verder heeft het bedrijf onlangs een nieuwe teelt geïntroduceerd: de aardbei. Ook in de jaren 80 en 90 teelde Bellomo al aardbeien, maar daarna werd de teelt opgegeven vanwege de slechte kwaliteit van het irrigatiewater. Het gewas is dit jaar dankzij technologische vooruitgang en substraatteelt weer opgenomen in het assortiment, al zit het nog in de testfase.

"We zijn aanwezig op verschillende groothandelsmarkten op het Italiaanse grondgebied, maar we blijven onze producten ook via directe verkoop afzetten. We zijn ons ook aan het organiseren voor de export naar Europa. Het is een uitdaging die we willen aangaan. We richten ons daarbij op de horeca met gemengde pallets, samengesteld volgens de wensen van de klant."

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Bellomo
Via delle Serre, snc
91026 Mazara del vallo (TP) - Italië
Tel.: +39 3387565602
azienda.agricola.bellomo@gmail.com
www.aziendagricolabellomo.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven