Franse pioniers zetten in op groei met aquaponics

Kruiden, bladgewassen, aardbeien, tomaten, paprika's en zelfs passiefruit, er zijn zoveel producten die bovengronds kunnen worden geteeld dankzij aquaponics, een teeltsysteem waarbij visafval wordt gebruikt als voedingsstoffen.

Eauzons, een Frans bedrijf dat actief is met de techniek, heeft hiervoor in het Franse departement Gers een proefkas gebouwd. In 2023 volgt een groter 'XXL-project', ook in Frankrijk.

"Eauzons is een project van een groep landbouwingenieurs die producten van zeer hoge smaakkwaliteit wilden ontwikkelen met behulp van een uiterst milieuvriendelijke teeltmethode op basis van een ‘waterkringloop’”, vertelt Jean-Albert, voorzitter van Eauzons.

De met behulp van het systeem gegenereerde teeltopbrengst is bedoeld voor lokale winkeleigenaren en restauranteigenaren in het departement die op zoek zijn naar verse en smaakvolle producten. “Onze filosofie is om ultraverse en smaakvolle producten via zeer korte afzetkanalen te leveren. We hebben daarom niet alleen twee leveringen per week voor onze professionals, maar ook twee keer per week een directe verkoop op locatie”, legt algemeen directeur Felix Haget uit.

Volledige controle
“Het systeem bestaat uit een gesloten circuit. Hierdoor besparen we veel water en hoeven we geen gewasbeschermingsproducten of meststoffen te gebruiken. De innovatie zit ‘m in het feit dat we het beste van het beste op het gebied van viskweek en bovengrondse plantenteelt gaan combineren. Dankzij ons teeltbedrijf kunnen we de hele keten volledig managen, van het ei tot de verwerking van onze vis (rillettes, filet) en van het zaaien tot het oogsten van onze tomaten en de levering aan onze klanten”, vervolgt Felix.

De grootste aquaponic in Frankrijk operationeel in 2023
Na eind 2019 een proefbedrijf te hebben gebouwd in het departement Gers, begint Eauzons nu aan de bouw van een gloednieuw XXL aquaponic, een vrij groot project. "Ons doel is om grote teeltbedrijven in de buurt van grote steden in te zetten om zoveel mogelijk mensen toegang te kunnen geven tot deze uitzonderlijke producten”, vertelt Jean-Albert.

De gloednieuwe aquaponic, de grootste van Frankrijk, In Lescar, (Pyrénées-Atlantiques), zal begin 2023 in gebruik worden genomen.

Het Gers-proefbedrijf heeft een kas van 1600 m² en is uitgerust met de nieuwste aquateelt- en tuinbouwtechnologieën. Het bedrijf maakt nu de weg vrij voor de realisatie van een innovatief teeltbedrijf van 10.000 m² dat aquateelt en bovengrondse teelt combineert.

Voor meer informatie: 
Eauzons
32170 Aux-Aussat, Frankrijk
+33 07 49 48 38 87
eauzons.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven