Financiële matchmaker in glastuinbouw koppelt graag teler aan financier

Tholen – Wie geld nodig heeft, klopt aan bij de bank. Logisch, toch? Ja, maar tegenwoordig zijn er veel meer financieringsopties. Om ondernemers daarin wegwijs te maken en hen te helpen andere vormen van financiering te vinden heeft Santen & Gasille een nieuwe loot aan de stam: Santen & Gasille Finance. Dit bedrijf is geïntegreerd in alle onderdelen binnen het bedrijf (glastuinbouw, bedrijfsonroerend goed) en heeft ook de kennis en kunde uit de sector in huis.


Jaap Stolze en René Grootscholten

Behoefte
De gezichten binnen het bedrijf zijn Syb Abma, Jaap Stolze en René Grootscholten. Jaap: “Wij merkten de laatste tijd een toenemende behoefte in onze klantenkring en daarbuiten naar bedrijfsfinancieringsadvies, maar ook naar hulp bij het vinden van financieringsoplossingen. Sinds bekend is geworden dat we Santen & Gasille Finance hebben opgezet, zijn we volop in gesprek met ondernemers. Dat laat nu al zien dat we voorzien in een behoefte.”

Santen & Gasille heeft met onder meer Jaap en René veel financiële en bancaire kennis in huis. René: “Wij bespreken met ondernemers hun plannen, stellen de bedrijfsanalyses op en zijn namens ondernemers gesprekspartners met financiers. Dat zijn banken, maar dus ook een toenemend aantal ander soort financiers. Bij banken merken wij de laatste tijd dat ze wat voorzichtiger zijn geworden bij het verstrekken van financiering aan glastuinbouwbedrijven, onder meer vanwege onzekerheden in de markt zoals nu de energiecrisis.”

Factoring en lease
De kapitaalbehoefte bij bedrijven blijft ondertussen bestaan. Jaap: “Met ons brede netwerk met daarin ook veel private investeerders, waaronder oud-ondernemers die bijvoorbeeld hun geld in de glastuinbouw al hebben verdiend, kijken wij samen met de ondernemer naar andere manieren van financieren.”

Financieringsopties die minder bekend zijn in de glastuinbouwsector zijn factoring en lease. Factoring is het verkopen van facturen aan een derde partij. René: “Voordeel is dat je soms binnen 24 uur je verkochte factuur uitbetaald wordt. Nadeel is de commissie die een derde partij hiervoor vraagt.”

Leasing zie je wel al meer in de glastuinbouwsector, met name op vervoermiddelen. “Lease is volgens ons echter breder inzetbaar. Ook machines, computers of bijvoorbeeld luchtontvochtigingsystemen kunnen geleaset worden. Voordeel van leasing is 100% financiering van het object en bij financial lease kunnen mogelijke voordelen van subsidie (zoals ontvangst van EHG en EIA-subsidie) bij de teler blijven.”

In alle gevallen van financiering is strikte controle op financiële haalbaarheid van belang. “Wij staan ondernemers hierin bij en kijken kritisch mee, als derde partij naast de financier en de accountant.”


Gelijktijdig met de oprichting van Santen & Gasille Finance is een scheiding aangebracht tussen bemiddelings- en advieswerk en taxatiewerk. Die laatste werkzaamheden zijn ondergebracht bij Taxatiebureau Nederland. Een nieuw bedrijf, waarin Santen & Gasille geen belang heeft. Hun website: www.taxatiebureaunederland.nl 

Achtergestelde financiering
Waar financiering vanuit één partij niet mogelijk is, kan voor ondernemers stapelfinanciering een optie zijn. Dit kan enerzijds de bank en anderzijds een private partij zijn, maar ook het bijeenbrengen van meerdere private partijen als financier als investeerder is mogelijk. “Steeds vaker zie je dat banken een (groot) deel wel willen financieren, maar dat er daarna nog een deel open blijft staan. Voor dat deel is het voor ondernemers zelf vaak lastig invulling te vinden. Onze toegevoegde waarde zit hem daarin dat wij met ons netwerk en onze expertise dat wel kunnen. Ook als het om achtergestelde financiering gaat, vaak voorkomend bij bedrijven die snel groeien, willen uitbreiden en/of een overname willen doen. Zaken die vandaag de dag in de glastuinbouw regelmatig voorkomen.”

Tuinbouwinvesteerders
Naast de ondernemer die geld zoekt, de zogenaamde leningnemer, worden juist ook beleggers en investeerders uitgenodigd een beroep op de expertise van Santen & Gasille Finance te doen. Dat kunnen mensen uit het MKB zijn, maar dankzij de nauwe banden met de glastuinbouw beschikt Santen & Gasille Finance ook over een ‘bestand vermogende ondernemers’ uit de glastuinbouw zelf. Jaap: “Dat zijn mensen die de sector kennen, de risico’s doorgaans goed kunnen inschatten en die vaak recent de keuze hebben gemaakt hun bedrijf te verkopen. Het investeren van het geld dat zij hiermee hebben verkregen is momenteel gunstiger dan het op de bank zetten tegen negatieve rentes. Als zij dat geld vervolgens in de glastuinbouw willen investeren, daarmee andere ondernemers helpen en hen eventueel ook nog willen coachen zonder zelf nog aan het roer te hoeven staan, dan helpen wij graag het cirkeltje rond te maken.”

Voor meer informatie:
René Grootscholten
Jaap Stolze
Santen & Gasille Finance
Oude Liermolenweg 3 
2678 MN De Lier
0174 - 511 300
rg@santen-gasille.nl  
js@santen-gasille.nl 
www.santen-gasillebedrijven.nl/finance 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.