Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse fraudeur in fruithandel mag miljoenenwinst grotendeels houden

Een 73-jarige man, die nu in Polen woont, moet ruim 1,5 miljoen euro aan de Nederlandse Staat betalen voor illegale winst die hij maakte met fraude in fruithandel. In de zaak waren ook een twintigtal telers uit Noord-Brabant betrokken. Tegen de fruithandel was het terugbetalen van 27,5 miljoen euro buit geƫist.

De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag uitspraak gedaan in de zaak die ruim tien jaar heeft voortgesleept. Eerder ontliep de Nederland al vijf jaar celstraf en bleef het bij een werkstraf van 240 uur.

De verdachte stelde tussen 2005 en 2010 samen met meer dan twintig Noord-Brabantse telers valse koopovereenkomsten op en waste geld wit. De telers hebben werkstraffen moeten uitvoeren en gederfde inkomsten terug moeten betalen. Daarover publiceerde het Openbaar Ministerie al in 2017.

Het Financieel Dagblad weet dat het gaat om Theo van K. Zijn bedrijf Europe Fruit Trade kocht zogenaamde 'oogsten op stam' van telers in Nederland van aardbeien en champignons om die te verkopen aan onder meer The Greenery en Albert Heijn. 

De uitspraak van de rechtbank is op moment van schrijven nog niet gepubliceerd.

Bron: Eindhovens Dagblad / Financieel Dagblad