"Geen acute sectorbrede noodsituatie"

Het stoppen van gerberateler Zwarts in het bijzonder en de energiecrisis in zijn algemeen waren afgelopen maand reden voor het stellen van Kamervragen voor de VVD'ers Peter Valstar en Silvio Erkens. Zij wilden van minister Carola Schouten van LNV onder meer weten hoe zij tegen de huidige crisis aankijkt en wat zij gaat doen om te voorkomen dat meer telers 'acuut' moeten stoppen. 

Schouten schrijft nu terug dat zij op de hoogte is van de situatie, dat 'forse problemen vooralsnog beperkt zijn tot een relatief klein aantal bedrijven', er dus nog geen 'acute sectorbrede noodsituatie' is en dat 'veel van de oorzaken van de huidige krapte op de gasmarkt en daarmee de hogere energieprijzen van tijdelijke aard zijn'.

Om telers te helpen en te ontlasten volgt per 1 januari 2022 aanpassing van de energiebelasting. Aanvullende maatregelen neemt Den Haag nog niet, omdat de verwachting is dat de huidige hoge energieprijzen niet langdurig aanhouden. Wel geeft Schouten aan de ontwikkelingen op de voet te volgen en in gesprek te zijn met de sector, al betekent dat niet dat het kabinet volgens haar kan garanderen dat 'geen enkele tuinder besluit het bedrijf te beëindigen of de teelt uit te stellen'.

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven