Tuinbouwreünie bij presentatie boek over uitvinder buisrailsysteem Jaap Zegwaard

Tholen - Met een driewerf 'Kan niet, moet toch' werd gisteravond in Tomatoworld in Honselersdijk het boek met precies die Jaap Zegwaard typerende kreet als titel gepresenteerd. Het is een boek over het leven van de uitvinder van het buisrailsysteem die in januari dit jaar overleed én zijn grootste uitvinding, aangevuld met verhalen van diverse direct betrokkenen en over de tuinbouwtechniek vandaag de dag.


Jan en Jolanda Zegwaard met in het midden Jaap de Jong, die als werknemer van Jaap Zegwaard nauw betrokken was bij de ontwikkeling van het buisrailsysteem en gisteren het eerste exemplaar ontving.

De schrijver van het boek, biograaf en oud-plaatsgenoot Fred Louter, begon in september 2020 met het boek, op verzoek van Jaaps dochter Jolanda. Gisteravond waren alle kinderen Zegwaard present om het heugelijke moment te vieren. Tegelijkertijd was er sprake van een kleine tuinbouwreünie, waardoor al snel uitspraken als: 'Oh, Veenman, de man van de hommels' en 'Ja, dat dacht ik al, u bent Arie van den Berg' te horen waren. Bekijk de fotoreportage hier.  


De familie Zegwaard met het boek over hun vader.

KNMT
Na een woordje van de biograaf kwamen al snel dochter Jolanda en zoon Jan op het podium. Zij vertelden dat 'al pratende' het plan om een 'boekje' te maken over het leven van hun vader al snel uitmondde in een 'boek' met daarin ook focus op innovatie in de Westlandse glastuinbouwsector, juist ook in de toekomst. De voor velen bekende uitspraak 'Kan niet, moet toch', zelfs vaak al bij het horen van de afkorting KNMT herkend, is en blijft actueel. "Een goed idee is niet direct een product", legde Jan uit. 

Het eerste exemplaar van het boek was voor Jaap de Jong, werknemer van Jaap en zodanig van heel dichtbij nauw betrokken in het proces dat leidde tot de ontwikkeling van het buisrailsysteem, het Zegwaardsysteem. Hij kon als geen ander beamen dat er veel 'bloed, zweet en tranen' bij de ontwikkeling van het idee tot een product kwamen kijken. "Tiewraps, bandjes, alles is de revue gepasseerd."


In het midden, Arie van den Berg, de oprichter van wat nu Berg Hortimotive is. V.l.n.r. verder schrijver Fred Louter, Marco van der Velden, Sjef Loomans en Leo de Jong

Na de uitreiking van het boek aan Jaap de Jong volgde de uitreiking van een reeks boeken aan andere direct betrokkenen. Daarna kon er onder het genot van een drankje nagepraat worden en werden er foto's gemaakt. Bekijk de fotoreportage hier. 

‘Kan niet, moet toch!’ is verkrijgbaar bij diverse boekhandels en musea in Westland, Maassluis en Maasland. Bestellen kan tevens via de webwinkel van Uitgeverij Retrovision (www.webwinkel.retrovision.nl).


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven