Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
hygiëneprotocol Delphy werpt vruchten af bij komkommerteler

"We hebben al twee jaar lang geen last meer van virus"

Komkommerteler Jeroen Verheul uit Maarssen heeft samen met Delphy gewerkt aan de ontwikkeling van een hygiëneprotocol. Dat protocol voor een schone kas als uitgangspunt voor een schone teelt werpt nu zijn vruchten af. 

Jeroen heeft in Maarssen een bedrijf van 3,7 ha. Hij heeft ruim twintig jaar geïnvesteerd en van het familiebedrijf een modern bedrijf gemaakt. "Vroeger hadden we veel last van fusarium. Enkele jaren geleden kregen we veel last van virus. Dat werd steeds erger en het begon steeds vroeger. Tot ik alles goed schoon ging maken: de folie weghalen, de goten en de kas schoonspuiten, het recirculatieproces reinigen. We hebben dode hoeken uit de leidingen gehaald. Het water moet meteen weg kunnen stromen naar de put en ook die put moet goed schoon zijn." 

Per jaar zijn er drie teelten waarbij het bedrijf streeft naar 200 komkommers per vierkante meter. Bijzonder is het interne transport van de geoogste komkommers. Deze worden met een robotkar naar de hal gebracht en volautomatisch in een buffersysteem geplaatst. De karren worden vervolgens gevuld met lege kisten en gaan onbemand weer richting de kas. Dit is een dagelijkse kostenbesparing. Jeroen kiest voor afwisseling in werk: in de ochtend wordt geoogst, in de middag wordt in de (koele) schuur gesorteerd.

Hygiëneprotocol Delphy
Jeroen heeft samen met Delphy gewerkt aan de ontwikkeling van een hygiëneprotocol. Door ervaring wijs geworden zijn er richtlijnen ontwikkeld voor het doorspoelen van leidingen, het afvoeren van drainwater en de inzet van producten. Jeroen: "Te veel van een bepaald ontsmettingsmiddel gaf schade. Om virus te bestrijden gebruiken we nu middelen die veilig zijn voor de teelt, zonder residu of dampwerking."

Het hygiëneprotocol geeft sturing aan de werkvolgorde, de aanpak en de inzet van producten. Het wordt per bedrijf ingericht. Er staan stappen in als: organisch materiaal verwijderen, schoonmaken, plastic verwijderen, ontsmetten. De volgorde van de kas schoonmaken is essentieel. Als de kas schoon is, moet vervolgens voorkomen worden dat besmetting kan optreden. Door alert te zijn op symptomen wordt een opkomend virus snel geïsoleerd.

Waarom het werkt
Secuur werken is de weg naar succes, is men bij Delphy overtuigd. Ewoud van der Ven, een van de adviseurs: "Om dat te bereiken wordt een bedrijfsspecifiek plan opgesteld en wordt de uitvoering begeleid door een adviseur. De aandacht ligt vooral op het proces van hygiëne. Het protocol geeft ruimte aan alle in de markt beschikbare producten. Adviseur en teler bepalen samen het meest geschikte product."

Jeroen: "Wij werken heel secuur. Er blijft geen organisch materiaal over in de kas, we werken met zoveel mogelijk nieuw materiaal zoals steenwol en plastic. Het recirculatieproces is onder controle. Alleen verandering van middelen bood niet de oplossing voor virus; gestructureerd schoonmaken was het antwoord. Al twee jaar lang hebben we geen last meer van virus, het hygiëneprotocol heeft zich hier bewezen."

Voor meer informatie:
Delphy
www.delphy.nl 

Jeroen van Buren
j.vanburen@delphy.nl
06 51 59 14 30

Ewoud van der Ven
e.vanderven@delphy.nl
06 20 39 82 73

Rens Smith
r.smith@delphy.nl
06 26 51 86 49

Stefan Hendriks
s.hendriks@delphy.nl
06 82 44 05 97

Joris Mulder
j.mulders@deplhy.nl
06 53 86 23 18

Danny Verwoerd
d.verwoerd@delphy.nl
06 51 58 06 78 

Publicatiedatum: