Certhon momenteel 'meest complete Nederlandse tuinbouwtechniekbedrijf'

Op donderdag 28 oktober is Certhon gekroond tot overall winnaar van de Hillenraad100 Tech50-verkiezing. In het Biodiversity Center Naturalis in Leiden kreeg het bedrijf uit Poeldijk de prijs. John van der Sande en Lotte van Rijn van Certhon namen de Tech50-award in ontvangst. Certhon is volgens een beoordelingscommissie, kijkend naar de huidige ontwikkelingen in tuinbouwtechnologie, 'de meest complete speler van dit moment'. 

Om het ruime begrip tuinbouwtechnologie overzichtelijker te maken, maakte het Tech50-onderzoeksteam een verdeling op tien domeinen. Per domein zijn vijf Nederlandse ondernemingen gerankt op een sterrenklassificering. De beoordeling is gebaseerd op een vergelijking van een aantal bedrijfskundige factoren, zoals groeipotentie, innovatieve en/of disruptieve technologie, tech als verdienmodel en substantiële R&D-investeringen. Daarnaast woog de mening mee van de peergroup met deskundigen uit de sector én het inzicht van de makers zelf. Er is onderzoek gedaan naar ruim 280 bedrijven: gevestigde ondernemingen, scale-ups en start-ups.

Overall winnaar
Certhon is de overall winnaar van de HillenraadTech50-competitie. Het bedrijf is actief op de meeste domeinen, die uiteindelijk gezamenlijk zullen leiden tot autonoom telen. Certhon levert als turn-key kassenbouwer complete kwekerijen, maar ook faciliteiten voor daglichtloos telen met eigen processturing (al dan niet in vertical farms). Daarnaast werken zij in nauwe samenwerking met de aandeelhouder Denso aan een oogstrobot. 

Inspiration Award
Het Zwitserse Climeworks ontving de Priva Inspiration Award. Meiny Prins, CEO van Priva: “Wij zijn trotse hoofdsponsor van de HillenraadTech50-event. Wij stimuleren ondernemers die met technologische innovatie een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Een toekomst waarin mensen kunnen genieten van een gezonde werk- en leefomgeving en van veilig en voedzaam voedsel.”

Razendsnelle ontwikkeling
Eens in de twee jaar verschijnt de Hillenraad100, een ranking van de honderd meest toonaangevende ondernemingen in de Nederlandse (glas)tuinbouw. In het tussenjaar maakt Hillenraad een thema-editie en voor 2021 is gekozen voor de HillenraadTech50. Met de Tech50 wil Hillenraad de razendsnelle ontwikkeling van tuinbouwtechnologie duiden én ondernemers helpen om daarin hun weg te vinden.

10 technologie-domeinen
Dit zijn de winnaars op de 10 domeinen:

Platforms: 30MHz                                 

Data science: Blue Radix                          

Genetics & Biology: Enza Zaden                        

Greenhouse technology: Certhon                        

Light & LED: Signify                                  

Robotics & Smart machinery: Gearbox Innovations     

Sensing & data collection: PhenoVation                    

Smart logistics: Logiqs                                  

Smart proces control: Hoogendoorn Groep     

Vertical Farming: PlantLab                            

Tekst en foto's: Hillenraad100  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven