Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: "Markt lijkt te beseffen dat huidige krapte langer zal aanhouden dan alleen komende winter"

We zijn inmiddels weer een week verder in de energiecrisis. De gasprijs voor de wintermaanden blijft rond de 90 eurocent hangen. Voor de komende zomer en verder stijgen de prijzen nog steeds.

Strategie voert ondertussen de boventoon. Gisteren zaten zo'n honderd telers daarover bijeen in een 'strategische energiesessie'. Elders wordt van hoger hand gewerkt aan een nieuw energieconvenant. Daarvoor worden telers gevraagd inzicht te geven in hun situatie. 

Voor Zwarts Gerberakwekerij uit Mijdrecht komt dat te laat. De kweker stopt ermee, vertelde hij in het Algemeen Dagblad. "De realiteit is dat het niet meer te betalen is." 


De strategische energie-sessie van donderdag 21 oktober in het World Horti Center. Foto: Kas als Energiebron

Strategie: centraal en ieder voor zich
Niet alle telers komen (gelukkig) tot die conclusie. Sommige telers zitten relatief aan de goede kant van de streep, andere juist helemaal niet. Een algemeen beeld vormen blijft ondertussen lastig, zo werd ook in de energiesessie met de telers geconcludeerd. De sessie die twee uur duurde is hier helemaal terug te zien.

Waar mogelijk worden zaken centraal opgepakt, maar tegelijkertijd gaf energiespecialist Robert Solleveld van Glastuinbouw Nederland aan dat duidelijke strategiebepaling 'noodzakelijk is', waarbij iedereen dat 'op zijn eigen niveau en binnen de eigen samenwerkingsvormen' moet doen. 

Voor de centrale aanpak wordt naar concrete informatie gezocht. Die is namelijk 'essentieel' voor het overleg dat o.a. Glastuinbouw Nederland voert met de overheid, legde Adri Bom-Lemstra uit. In overleg met de overheid wordt gekeken naar lastenverlichting voor grote bedrijven. 

Energievooruitzicht: krapte blijft
De gasprijzen blijven namelijk hoog en stijgen voor in de toekomst zelfs nog steeds. Dat schrijven ook marktanalisten van AgroEnergy. "Het lijkt erop dat de markt begint te beseffen dat deze huidige krapte langer zal aanhouden dan alleen komende winter."

Eén van hen, Peter van de Berg, was ook in de sessie gisteren aanwezig. Hij gaf een presentatie die, net als de overige presentaties bij Kas als Energiebron is na te lezen. In zijn presentatie naast analyses ook een advies: Koop gespreid in, durf een prijs vast te leggen en durf naar de lange termijn te kijken. 

Over die lange termijn gesproken. Hoe ziet die eruit. De analisten van AgroEnergy werpen hun blik vooruit en schrijven. "De lange termijnprijzen zullen ook komende week de grondstofprijzen volgen. Er lijkt afkoeling op te treden voor 2022. Dit remt de stijging van de elektriciteitsprijzen, maar we zien de laatste twee weken dat de gasprijzen voor de middellange termijn doorstijgen. De kans is groot dat deze beweging doorzet." Bekijk hier hun hele update.