Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Yvonne Vanlier verlegt grenzen voor KiKa

Tholen - Yvonne Vanlier, werkzaam bij Van Oers United, klom deze zomer naar 4000m om aandacht te vragen voor een doel dat hoog op haar agenda staat: KiKa.

Yvonne houdt van de bergen en ski- en wandelvakanties zijn favoriet. De mogelijkheid om een beklimming te koppelen aan een goed doel, zorgde er al tweemaal voor dat ze in actie kwam voor KiKa. “Gezondheid, zowel fysiek als mentaal, is voor mij belangrijk en daarom sport ik veel na(ast) mijn werk als Marketing & Communicatie Manager bij Van Oers United en geef ik yogalessen. Net als zovelen, helaas, heb ik inmiddels een aantal dierbaren verloren aan kanker en zijn er ook op dit moment mensen in mijn naaste omgeving die ermee te maken hebben. In 2015 hoorde ik voor het eerst van het initiatief Naar de Top voor KiKa en besloot ik mee te doen. Het feit dat ook jonge kinderen met deze nare ziekte in aanraking komen, raakte me enorm. Zij zouden echt kind moeten kunnen zijn en zonder de zorgen van kanker tot bloei moeten kunnen komen.”

De coronapandemie eist nu al ruim anderhalf jaar de aandacht op. KiKa is voor een groot deel afhankelijk van particuliere acties. Door het initiatief Naar de Top voor KiKa is in zes jaar bijna 800.000 euro ingezameld. “Covid-19 is óók erg en niet iets om te bagatelliseren, maar dat betekent dat het onderwerp kinderkanker lager op de agenda staat en er minder geld voor beschikbaar komt. En dat mag niet gebeuren: onze kinderen zijn onze toekomst. Corona maakte het deze keer lastiger om acties te organiseren, bijvoorbeeld via mijn yogalessen, die helaas niet door konden gaan. Ik moest daarom een extra beroep doen op mijn creativiteit en mijn netwerk dat gelukkig heel gul was. De actie staat nog steeds open en het zou mooi zijn als het bedrag nog verder aangroeit.”

Paralellen met AGF-sector
Er gaat van de bergen een enorme aantrekkingskracht uit op Yvonne. “Aan de ene kant geven de bergen je een klein en nietig gevoel, maar aan de andere kant geven de puurheid en schoonheid van de bergen me altijd heel veel kracht.”

Hoe groot de verschillen ook zijn, Yvonne trekt gemakkelijk een aantal paralellen tussen de AGF-sector en de bergen. “Bergen zijn van oudsher een kuuroord voor mensen met gezondheidsproblemen. AGF heeft ook alles met gezondheid en weerstand te maken. Daarnaast zijn puurheid en schoonheid op beide van toepassing, vind ik. Verder is er een overeenkomst wat betreft uitdaging en doorzettingsvermogen. Voor het beklimmen van een 4000-er is beide nodig en dat is in mijn werk ook zo, iedere dag weer. Dat houdt het werk ook leuk.”

Bij Naar de Top voor KiKa worden grenzen verlegd voor een doel dat jezelf overstijgt. Met een groep gelijkgestemden ga je onder leiding van een gids de bergen in en worden een aantal 4000-ers beklommen. Zo’n tocht maak je niet zomaar, ook al ben je sportief. “Je kunt jezelf extra trainen op fitheid, kracht en coördinatie. Ik heb in de voorbereiding bijvoorbeeld veel hardglopen en HIIT trainingen gedaan en ook wandeltochten gemaakt met zo’n 12 kilo aan bepakking, maar in Nederland is het eigenlijk niet mogelijk om je voor te bereiden op de omstandigheden op grote hoogte en weinig zuurstof. Ik moet zeggen dat ik tijdens deze expeditie een aantal keer heel diep ben gegaan.”

Met de groep werden afgelopen juli twee uitdagende 4000-ers beklommen en er is een spannende klettersteig ofwel Via Ferrata (ijzeren weg) gedaan, een klauterroute langs een met staalkabels uitgezet parcours. Yvonne is in september, ten tijde van het interview, nog altijd “aan het landen” van de week in de bergen. “Helaas zat het weer niet mee en moesten we de Mont Blanc aan ons voorbij laten gaan. Maar toen we de top van de Gran Paradiso bereikten en juist op dat moment de lucht openbrak, was dat heel snel vergeten. Het bereiken van de top, welke dan ook, en het doel is een geweldige ervaring. Maar het mooiste is toch dat we met elkaar dit jaar al bijna 60.000 euro op hebben gehaald voor onderzoek naar neuroblastomen,” besluit Yvonne. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Yvonne Vanlier
yvanlier@vanoersunited.com