Open dagen Seminis iX

Verbeteringen in broccoli en bloemkool die zorgen voor kostenbesparing en gemak

Tholen – Seizoenarbeiders zijn een schaars goed tegenwoordig. Het in de hand houden van arbeidskosten in broccoli en bloemkool is een van de uitdagingen waar de veredelaars binnen Seminis iX aan werken. Ook het gemak voor snijderijen en consumenten wordt in het oog gehouden. Tijdens de demodagen eind september toonde Seminis iX de nieuwste ontwikkelingen op het veld.

Bloemkoolspecialist Ton Loogman toont de innovaties in bloemkool, een kool die gemakkelijk te snijden is tot vele roosjes.

Voor bloemkool is met name in de Nederlandse markt de witheid erg belangrijk. In Engeland dekt men de bloemkool niet met de hand af zodat de geoogste kool vaak iets crèmiger van kleur is. Veel rassen van het normale type hebben een goede zelfdekkendheid maar ontbreekt doe-zelfdekkendheid, dus worden ze ook niet handmatig gedekt dan worden ze crème van kleur. Curdivex rassen produceren geen chlorofyl en blijven daardoor, zelfs ongedekt, wit.

Met name voor de snijderijen zijn stevige kolen die uiteenvallen in stevige roosjes gewild. Voor consumentenmarkt zijn er rassen met lossere kolen beschikbaar.

Niet alleen de kool is belangrijk. Met name voor de versmarkt moet ook de onderkant van de bloemkool er mooi uitzien. Ton: “Het eerste dat ze bij kwaliteitscontrole doen is de bloemkool omdraaien om te checken of de bladeren er vers en fris uitzien.”Ironman is het hoofdras voor Seminis iX waarmee ze marktleider in Nederland zijn. Het ras voldoet eigenlijk al 20 jaar prima, maar toch is gezocht naar een verbetering. Een ras met het kenmerk ‘schone steel, die ze op de markt brengen als Titanium. Op de foto hierboven is het verschil goed te zien. Helemaal links een conventioneel ras, in het midden Ironman dat al wat kleinere bladen heeft en rechts Titanium met kleine bladeren onder de knop.

Daarnaast is Titanium van het high-rise type wat het geschikt maakt voor machinale oogst. “De variëteiten groeien net als bovenstaande broccoli van het floretting type, ‘boven het maaiveld uit’. Door de hoogte en sterke, schone stelen en zichtbare kronen is het ook handmatig makkelijker te oogsten. “De uniforme rijpheid, het hoge opbrengstpotentieel en de consistente productkwaliteit kunnen telers helpen om efficiënte oogsten te behalen met minder oogstbeurten”, aldus broccoli-specialiste Mengjing Sun.


Floretting broccoli, high rise

Ook zijn er rassen beschikbaar die die met name inspelen op het gemak voor de consument: het floretting type. De roosjes staan op dunne langere stelen die gemakkelijker van de stam te snijden zijn op het aanrechtblad. Ook voor snijderijen aantrekkelijk, de stam kunnen ze gebruiken om als broccolirijst te versnijden. "Het commerciële ras Skytree is een floretting broccoli die ook nog eens een zoetere smaak heeft dan conventionele broccoli en hoog is in glucosinaten," voegt Mengjing toe.

Als specialty ontwikkelde Seminis Pennybridge, een stem broccolitype met strakke kleine roosjes, middelgrote kraalstructuur en lang glad "speerachtige" stengels. Deze stengelbroccoli heeft weinig kleine eetbare blaadjes die ideaal zijn om te grillen en te braden.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven