Paprikateler sorteert weer zelf op vernieuwd bedrijf

Tholen - Dit voorjaar liet paprikateler De Groentuin in Merksplas zijn twee kassen aan elkaar verbinden met een nieuwe sorteerloods. In mei begonnen de sorteerinstallaties te draaien. Het betekent dat de paprika’s voortaan bij de teler zelf over de band gaan. Gele en rode paprika’s, want met de nieuwste investering werd wel besloten vanaf dit jaar te stoppen met de teelt van oranje.

In 1999 begon het allemaal met gele paprika’s voor Guido Quirijnen. Als zoon uit een tuindersgezin waar vader en moeder tomaten en paprika’s teelden, besloot hij kort na school en studie zelf een eigen bedrijf te starten. Niet ver van het ouderlijk huis kwam een perceel landbouwgrond vrij en daarom liet Guido in 1999 zijn eerste kas van 2 hectare bouwen.

Eind 1999 werd voor het eerst geplant in het bedrijf dat Guido samen met zijn vrouw Ann runt. Daarna volgden er de nodige uitbreidingen, waardoor De Groentuin vandaag de dag met 13 hectare glas tot de grotere paprikatelers van België behoort.

De oudste kas, waarmee alles begon, werd vorig jaar gesloopt. Daarvoor in de plaats kwam een nieuwe kas. Met de verschillende groeistappen in de afgelopen twintig jaar ontstond uiteindelijk een serre van vijf hectare en een van acht.

Beide kassen zijn dit voorjaar gekoppeld door er een sorteerloods tussen te bouwen. In week 20 begonnen de sorteerinstallaties te draaien. “Dat was direct even flink aanpoten,” vertelt Guido. “Net in die week hadden we te maken met piekproducties. Zoveel product als er toen van de plant kwam, had ik nog niet eerder gezien.”

De oranje paprika in het logo verwijst naar de drie kleuren die De Groentuin tot dit seizoen teelde. Oranje paprika’s teelt de teler dit seizoen echter niet langer.

Optimale situatie
Nu heeft Guido in de jaren wel wat ervaring opgebouwd. Ook al met sorteren. In 1999 investeerde hij ook al eens in een sorteerinstallatie. “Destijds een tweelijner met tien uitgangen om de paprika’s uit mijn eerste kas te sorteren.”

Bij de eerstvolgende uitbreiding van het bedrijf in 2003 werd vervolgens besloten centraal te gaan sorteren op Coöperatie Hoogstraten, daar waar De Groentuin nog steeds lid is en waar de paprika’s verkocht worden.

De reden om toch terug zelf te gaan sorteren was vervolgens het vervangen van de oudste kas. “Dat gaf ons de mogelijkheid om de beide serres aan elkaar te koppelen. Daarmee komt al het product voortaan ook op één centrale plek bij elkaar. Voorheen was dat op twee plekken. En toen dat mogelijk werd, kwam ook zelf sorteren weer in beeld.”


Vlak voor het automatisch sorteren worden de paprika’s soms handmatig nog goedgelegd of wordt eventueel vuil eruit geplukt.

Guido vertelt dat met de laatste investeringen ‘de optimale situatie’ is gecreëerd. “Ik heb nog een klein beetje ruimte om uit te breiden hier op locatie, maar verwacht dat niet direct te gaan doen. In alle opzichten was dit het goede moment om deze stap te zetten. Met mijn 45 jaar heb ik nu het bedrijf zo geoptimaliseerd dat we de komende tijd goed kunnen gaan draaien.”

Dat hij een van de grotere paprikatelers van België is, daarvan is Guido zich bewust. “Er zijn nog wel wat collega’s met een vergelijkbaar areaal, maar heel veel groter vind je ze niet.”

De Groentuin teelt rood en geel.

Grenzen aan groei
In Nederland wel. Daar zijn er tegenwoordig telers die in hun eentje evenveel areaal hebben als heel België (106,5 hectare in 2021) bij elkaar. Een verklaring voor dat groeiverschil heeft Guido niet direct. “Misschien dat de teelt er vroeger meer ingeburgerd is geraakt?”

Guido verwacht niet direct dat het met de paprikateelt in België ook zo’n vaart zal lopen. “Het is tegenwoordig ook niet zo eenvoudig om als teler in België aan genoeg grond te komen om serres te mogen bouwen.”

Bovendien meent hij dat ook telers met de helft minder areaal dan hijzelf goed kunnen draaien. “Het is namelijk niet per se zo dat je efficiënter wordt als je groter wordt. Er zitten wat dat betreft ook grenzen aan groeien. Personeel speelt daarbij bijvoorbeeld ook een belangrijke rol. De huidige bedrijfsomvang is voor mij nu nog goed te behappen. Als je nog groter wordt, heb je meer mensen nodig. Niet alleen voor de oogst, maar ook voor de organisatie.”

De keuze om zelf in de loop der jaren te groeien maakte Guido zelf. “Nee, afnemers hebben mij daar niet direct om gevraagd. Wij verkopen hier veel via de veiling. De rechtstreekse band met kopers is nog beperkt. In tomaat zie je wel dat, ook in België, die rechtstreekse band er steeds meer komt. In paprika is dat nog wel minder. Al betekent dat niet dat we geen rekening houden met afzet. En ook de aandacht voor kwaliteit is groot. Het is namelijk niet zo dat omdat je de koper niet kent, de kwaliteit dan niet goed hoeft te zijn. Integendeel.”

De geoogste paprika’s komen met geautomatiseerd transport naar de verwerkingshal.

Stappen zetten, keuzes maken
Om die kwaliteit te waarborgen helpt de nieuwste investering. De moderne kassen van De Groentuin zijn uitgerust met de nieuwste technieken, waaronder drie schermen. Dat hebben zeker niet alle telers. “Alles staat nu op punt. We zijn beter en energiezuiniger gaan telen. Ons doel is nu om een goed rendement te halen.”

Juist door zelf te sorteren is het daarbij mogelijk continu de puntjes op de i te blijven zetten. “We zien nu weer ons eigen product dagelijks over de sorteerband gaan. Daardoor krijg je toch meer voeling met je eigen product. Je kunt het ook beter beoordelen en je bevindingen eventueel ook terugkoppelen naar bijvoorbeeld klimaat in de kas of arbeid. Op termijn verwacht ik hierdoor nog veel (kleine) stappen te kunnen blijven zetten om beter te worden.”


De bakken met geoogste paprika’s worden automatisch geleegd alvorens de paprika’s worden gesorteerd.

Vanwege de keuze voor zelf sorteren sneuvelde er wel een kleur paprika bij De Groentuin. Oranje paprika’s telen ze dit jaar niet meer in Merksplas. “Ik vind oranje zelf de lekkerste. De laatste jaren had ik een mooi ras staan waarmee je echt wereldwijd terecht kon. Qua productie is oranje wel iets minder dan de andere kleuren en helaas waren de prijzen niet per se hoger. Wat mij betreft zou oranje wel iets beter betaald mogen worden.”

Bij Hoogstraten nam een collega de teelt van oranje van De Groentuin over. Eerder liet Guido ook de teelt van groen al vallen. “Anders dan geel en rood is dit toch weer een net iets andere teelt waarvoor je je personeel goed moet opleiden. Het moment van oogsten luistert vrij nauw. Om efficiënt te blijven, moet je soms zulke keuzes maken.” 


Na het sorteren worden de paprika’s in dozen, of kisten, verpakt en klaargemaakt voor transport.

 

Dit artikel verscheen eerder in editie 7-8, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

 

Voor meer informatie:
Guido Quirijnen
De Groentuin
guido@groentuin.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven