Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overheidsdienst werkt aan terugtrekking uit mislukte glastuinbouwprojecten

Tholen - Het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL), ooit opgericht om onroerende zaaktransacties met o.a. glastuinbouwgrond te verrichten, is zich als gevolg van decentralisatie aan het terugtrekken uit glastuinbouwprojecten.

In 2021 zijn de enige activiteiten die binnen BBL nog worden uitgevoerd de garantiestelling Waddenglas, afronding van deelnemingen in het Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN) en afwerking van oudere verplichtingen.

Dat staat in een verantwoordingsdocument van het BBL over 2020 dat door minister Schouten van LNV deze week aan de Tweede Kamer is aangeboden. 

Herstructurering niet geslaagd
Op verzoek van LNV zal BBL haar rol als commanditair vennoot in de deelnemingen SGN uiterlijk tot en met 2023 continueren. De verwachting is dat deze deelnemingen in 2021 kunnen worden afgerond.

Heel succesvol zijn de projecten niet geweest. De geplande ontwikkeling van nieuwe glastuinbouw na herstructurering in Rijsenhout is nooit echt gelukt. 

Op de website van het Stallingsbedrijf was men al in het begin op de hoogte van haar moeilijke taak. 'Herstructurering is een taai en complex proces, zo staat er, 'waarin tuinbouwondernemers te maken krijgen met plannen van naburige collega's, planontwikkelaars en gemeenten. En alles heeft financiële gevolgen. Het is vaak schuiven met eigendommen en emoties. Medewerking is vereist van zowel het bedrijfsleven als de overheid. Daarom is SGN in 2001 opgericht als publiekprivaat bedrijf.' 

Waardeverlies
Het BBL heeft als commanditaire vennoot een kapitaalsdeelneming van telkens 49,26 % in een drietal commanditaire vennootschappen, namelijk in Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland Bestaand
Rijsenhout C.V., Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland Nieuw Rijsenhout C.V. en in Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland Advies C.V. De historische kostprijs van deze drie deelnemingen is € 5,8 mln.

Gezien de financiële positie van de commanditaire vennootschappen Bestaand Rijsenhout en Nieuw Rijsenhout zijn deze afgewaardeerd naar de reële waarde van nihil, zo blijkt uit de verantwoording. De waardering van de kapitaalsdeelname in Advies C.V. is gehandhaafd op de verkrijgingsprijs van 9k.

Afwikkeling
De afwikkeling van de entiteiten SGN en de SOK (Samenwerkingsovereenkomst) met de gemeente
Haarlemmermeer loopt. In 2021 is door de gemeenteraad van Haarlemmermeer ingestemd met het verbreken van de samenwerking met SGN per 1 januari 2021. In de gemeente leefden al langer zorgen zodra bleek dat SGN in zwaar weer zat. 

In de verantwoording over 2020 wordt melding gemaakt van een onttrekking aan de algemene reserve betreffende de afwaardering van de deelnemingen in de twee SGN's in Rijsenhout. Eventuele financiële risico’s zijn geraamd op 3 miljoen voor Waddenglas, een eveneens moeizaam verlopend glastuinbouwontwikkelingsproject waarin een geïnteresseerde koper recent een laatste ultimatum kreeg, en andere oude verplichtingen, eveneens 3 miljoen. Deze risico's worden 'nauwlettend afgestemd met het ministerie. De overeengekomen terugbetaling door BBL aan LNV van 24 miljoen kan hierop aangepast worden', zo staat in de verantwoording.