gemeente Haarlemmermeer zit in z'n maag met 13,5 miljoen euro

Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland in zwaar weer

Het Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN) verkeert in zwaar weer. In augustus dit jaar werd daarvoor al door het bedrijf gewaarschuwd. Nu vreest de gemeente Haarlemmermeer dat het ook serieuze consequenties gaat hebben voor de gemeente zelf, zo valt te lezen in de programmabegroting voor de jaren 2020-2023. Gesproken wordt over 13,5 miljoen euro, waarvoor de gemeente verantwoordelijkheid zou dragen bij het ten onder gaan van SGN.

Het Stallingsbedrijf werd ingesteld om glastuinbouw in Rijsenhout te ontwikkelen maar dat is nooit echt gelukt. In de loop der jaren werd een kredietfaciliteit opgetuigd (in de vorm van een borgtocht) met de Bank Nederlandse Gemeenten. Op dit moment staat daar nog 12,8 miljoen euro van open. 

Daling grondwaarde
Als SGN nu ten onder gaat, zou de gemeente Haarlemmermeer voor de kosten op draaien. De gronden bleken na taxatie dit jaar nog 12 miljoen euro waard, lager dan de huidige garantstelling. Deze garantstelling is niet risicoloos, zo realiseert men zich nu. "Indien de gemeente de garantie na 31 december 2019 niet wenst te verlengen, lopen wij een reëel risico dat er een beroep wordt gedaan op onze borgtocht aan de BNG van maximaal €13,5 miljoen. De zekerheden die de gemeente heeft verkregen, vertegenwoordigen, ingeval van gedwongen verkoop van de gronden,mogelijk niet voldoende waarde om deze borgtochtverplichting volledig te dekken."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven