Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gunstig groeiklimaat in 'veel goedkopere' koepelkas bewijst zich in vanilleteelt

"Ik zou uit vijf geodetische koepelkassen evenveel vanille kunnen halen als van één hectare," zegt David Soo, CEO van Australian Vanilla Plantations. Dit innovatieve bedrijf teelt momenteel vanille in New South Wales, Australië, in zijn prototype geodetische kas die is geautomatiseerd en wordt beheerd met Schneider Electric-systemen.

Waarom vanille in een kas?
Vanillestokjes zijn de op één na duurste specerij ter wereld, met de meeste teelt op het eiland Madagaskar. De wereldwijde vraag is momenteel groter dan het aanbod, een fenomeen dat nog wordt verergerd door de intense droogte en hongersnood die de regio teisteren. Terwijl het aanbod wereldwijd dus al achterblijft bij de vraag, wordt ze steeds meer bedreigd door klimaatveranderingen.

De koepel

Het aanbodtekort heeft de agrovoedingsbedrijven gedwongen om ofwel de instabiliteit van de markt het hoofd te bieden, ofwel kunstmatige vanille te gebruiken. Hoewel de laatste optie probleemloos lijkt, is er een duidelijk verschil in het smaakprofiel, aangezien kunstmatige vanille slechts vijf smaakstoffen bevat. In tegenstelling daarmee heeft uit de bodem geteelde vanille ruwweg 200 smaakcomponenten, waardoor het smaakprofiel complexer is. Van sommige van deze verbindingen is ook vastgesteld dat ze belangrijke gezondheidsvoordelen hebben.

David Soo realiseerde zich het marktpotentieel voor lokale vanilleteelt en richtte Australian Vanilla Plantations op om de vanilleteelt naar verschillende delen van de wereld te brengen en het aanbod van vanillestokjes te vergroten.

Vorm om bedrijfskosten te verminderen
Australian Vanilla Plantations teelt vanillestokjes in geodetische koepelkassen met een diameter van 11 m. Zoals David uitlegt, zorgt de geodetische vorm van de kas voor een betere luchtstroom en vochtigheidsbeheer, waardoor de exploitatiekosten dalen.

"Vanille is gevoelig voor temperatuurschommelingen, omdat het van nature voorkomt in tropische gebieden, waar gewoonlijk geen grote schommelingen zijn. Door zijn vorm regelt de koepel de lucht binnenin zelf, waardoor onze verwarmings- en koelingskosten dalen," legt David uit.

De roterende torens

De vorm van de koepel creëert een natuurlijk luchtstroomeffect, waardoor de koepel naar verluidt 50% efficiënter is dan een standaard traditionele kas. De vorm heeft ook een aanzienlijke impact op de arbeidsvereisten, aangezien de 11 m diameter betekent dat de teeltkolommen relatief dicht bij elkaar staan en de teler het gewas gemakkelijk kan belopen. Dit is vooral van cruciaal belang voor de bestuiving, die handmatig en binnen 6 uur na het opengaan van de bloem moet gebeuren.

"Hoewel de stokken 10-15 bloemen per stengel produceren, opent er slechts één op een dag, zodat je moet blijven terugkomen om te bestuiven. Omdat er maar een paar meter tussen elke zuil zit, kunnen we al onze bestuivingen binnen 2-3 uur doen." 


Bloeiende knoppen

Innovatief beglazingsmateriaal
Australian Vanilla Plantations bedekt zijn geodetische kas met een luchtbelkasfolie, ontworpen door RKW Group. De folie is licht van gewicht, scheurvast en heeft een lichtdoorlatendheid van 83%. Door het luchtbelontwerp van de folie vangt de kas veel licht, ongeacht de breedtegraad, omdat de luchtbellen het licht onder een lage hoek in de kas sturen in plaats van het alleen maar van de zijwanden af te buigen.

"Met deze mogelijkheden op verschillende breedtegraden kunnen we nu de teeltgebieden uitbreiden en tegelijkertijd de kosten laag houden. Het materiaal is ook erg sterk en is bestand tegen winden van 160 km/u," zegt David. Hoewel de vanillekoepel volgens David 'zeer succesvol is gebleken' bij het telen van een moeilijke en uitdagende plant als vanille, kan hij ook worden geprogrammeerd om een grote verscheidenheid aan andere planten te telen.

Het ontwerp kan worden aangepast om te voldoen aan de specifieke behoeften van zowel alternatieve locaties als verschillende bloemen of groenten. De basisbehoeften van licht, temperatuur, voeding en water zijn instelbaar, zodat afhankelijk van de plant een specifiek recept kan worden gebruikt. Ook kunnen in dezelfde koepel verschillende planten worden geteeld op verschillende tijdstippen van het jaar.


Een deel van de oogst

Vanilleteelt voor iedereen
De kleine voetafdruk van de koepel, de hoge efficiëntie, de lage kosten en het gebruiksgemak betekenen dat vanilleteelt in veel regio's en door iedereen kan worden gerealiseerd. David merkt op dat deze technologie kan worden geleverd aan kleinschalige telers die op zoek zijn naar een 'passieproject' of aan gevestigde telers die hun productportefeuille willen diversifiëren. De structuur zelf is ook niet beperkt tot de vanilleteelt, maar kan worden gebruikt om een verscheidenheid van gewassen op een goedkope manier te produceren.

"Op een per-meter basis zijn we 60-70% goedkoper dan een traditionele kas. Ze zijn ook modulair, dus je kunt structuren blijven toevoegen. En met een hoogte van 5,5 m kun je de koepels dichter bij elkaar houden zonder je zorgen te maken over schaduw. Alles bij elkaar is het een lichte constructie waarvoor geen zware machines nodig zijn en die binnen twee dagen klaar is."

Eenmaal gevestigd is de vanilleteelt echter een kwestie van geduld, want het duurt 3 tot 5 jaar voordat de stokken peulen beginnen te produceren, zes tot negen maanden om de peulen aan de stok te laten rijpen en nog eens vijf maanden om ze na de oogst te laten pekelen. Het resultaat is echter een rijk vanillestokje dat zijn kenmerkende aroma op uw handen achterlaat en op de markt een hoge prijs opbrengt.

Voor meer informatie:
David Soo
Australian Vanilla Plantations
+614 04116 988
David.Soo@adventgrp.com.au

Publicatiedatum: