Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Energie is altijd een heikel punt"

Derde rondje stadstelen dit jaar in Washington DC

Er wordt veel gesproken over grootschalige, hightech kassen die enorme hoeveelheden groenten en fruit opleveren. Maar ondanks hun sterke bedrijfsmodel lossen deze kassen misschien niet alle ‘voedselapartheid’ op in gesegregeerde stadswijken waar de inkomens lager zijn en de toegang tot vers voedsel beperkt is. Hierbij kunnen kleinere, lokale urban farms een rol spelen.

De Urban Greenhouse Challenge van Wageningen University (WUR) wil voedselproductie terugbrengen naar de steden. In november 2021 gaat de derde editie van deze challenge van start. Dit jaar gaat WUR samenwerken met de University of the District of Columbia (UDC).

"Het bijzondere aan UDC is dat het altijd een openbare universiteit is geweest, met een grote Afro-Amerikaanse studentenpopulatie en een stedelijke focus. UDC's College of Agriculture, Urban Sustainability and Environmental Sciences (CAUSES) leidt mensen op om impact te hebben op de lokale economie en levenskwaliteit van de inwoners van het District of Columbia, maar ook op andere plaatsen in de wereld. Dit sterk lokale perspectief is een mooie aanvulling op de meer mondiale focus van Wageningen University", zegt Marta Eggers, een van de organisatoren van het evenement.


De bestaande stedelijke voedselhub in Washington DC: East Capitol Urban Farm

Link met bestaande voedselhubs
UDC heeft al enkele stadstuinbouwprojecten op touw gezet. Een van deze zogenaamde voedselhubs, East Capitol Urban Farm, zal dit jaar het toneel zijn voor de challenge. "Vele mensen kampen met gezondheidsproblemen, omdat er nauwelijks verse groenten en fruit beschikbaar zijn. Ze hebben alleen toegang tot bewerkt voedsel, wat problemen veroorzaakt zoals obesitas. De challenge is bedoeld om deze strijd aan te gaan, niet alleen door gezond voedsel te telen, maar ook door sociale impact te creëren", legt Marta uit.

Het aspect van de sociale impact is nieuw voor de challenge, aangezien eerdere edities zich voornamelijk op voedselteelt richtten. "Je kan gemakkelijk fantastische opbrengsten behalen als je maar grote investeringen doet en een beroep kan doen op technisch onderlegde medewerkers, maar wij willen teams die een businessplan opstellen dat realistisch is in plaats van idealistisch, waarbij een compromis wordt gesloten tussen hightech en lowtech. We mikken niet op puur hightech en kostenintensieve oplossingen. Het idee is om een toegankelijke, gemakkelijk te beheren urban farm op te zetten die werkt voor Washington DC, dus we zoeken naar oplossingen die echt voldoen aan de behoeften van de buurt."


Sociale impact staat dit jaar centraal.

Economische haalbaarheid
De grootste uitdaging daarbij is het creëren van een bedrijfsmodel dat economisch haalbaar is. "Energie is altijd een heikel punt omdat je het nodig hebt voor verwarming of koeling van de kassen. Het team dat erin slaagt een economisch haalbaar bedrijfsmodel te creëren dat rekening houdt met zowel het energieverbruik als de lokale context, zal met de prijs naar huis gaan."

Hoewel het woord ‘greenhouse’ een onderdeel van de titel is, is het geen must om gebruik te maken van een kas als zodanig, verduidelijkt Marta. "We noemen het liever een voedselproductiestructuur. Teams kunnen ervoor kiezen om een kas, een vertical farm of een hydrocultuursysteem te gebruiken - alles wat werkt om jaarrond duurzame voedselteelt te creëren. De winters in DC kunnen koud zijn, dus een binnensysteem zal echt wel nodig zijn."

Multidisciplinaire samenwerking
Het brede kader van de challenge dwingt studenten om samen te werken over disciplines, sectoren en culturen heen. UGC#3 is een leeravontuur waaraan studenten van allerlei opleidingen kunnen deelnemen. "De challenge dwingt studenten om niet alleen rekening te houden met architectuur en gemiddelde teeltopbrengsten, maar ook met sociale impact, om zo tegemoet te komen aan de behoeften van deze specifieke buurt", zegt Marta. "Bij vorige edities namen teams van over de hele wereld deel: Brazilië, China, de VS en Europa. We hopen dit jaar op een nog diversere deelname, want we hebben nog geen teams uit Afrika gehad."


Het winnende team van UGC#2

Studenten van veel verschillende studierichtingen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de challenge. "In vorige edities hadden we vooral studenten uit de tuinbouw, landbouw en landschaps-architectuur, maar ook uit sociale wetenschappen, techniek en economie. En dat komt omdat al die invalshoeken iets kunnen toevoegen aan de ontwikkeling van de urban farms die we nodig hebben."

Inschrijven kan tot en met 17 oktober 2021.

Voor meer informatie:
WUR Urban Greenhouse Challenge
studentchallenges@wur.nl
urbangreenhousechallenge.nl

Publicatiedatum: