Arie Middelburg, GreenMatch:

"Tomatenmarkt onvergelijkbaar met afgelopen jaren"

Tholen - De afzet van Hollandse kasgroenten laat weer een heel ander beeld zien dan de afgelopen jaren. Inmiddels leeft de paprikamarkt na een aantal lastige weken weer op, verloopt de afzet van tomaten dit jaar over de hele linie goed, is de markt voor komkommers aan de rustige kant en is de afzet van aubergines dit jaar het lastigste van alle producten. Arie Middelburg van GreenMatch, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van afzet en prijsvorming, maakt de balans op.

"Het weer is dit jaar van grote invloed op de producties. We hebben nu eenmaal niet zo'n mooie zomer als de afgelopen jaren, waardoor de producties nu stevig dalen. Maar er zijn meer factoren die gevolgen hebben op de prijsvorming", vertelt Arie. "Naast wat meer vroegtijdige beëindigingen van de belichte tomatenteelt, is het areaal van de tomaten ook een stuk lager, omdat een aantal telers de overstap hebben gemaakt naar de komkommerteelt of andere teelten, dan wel het bedrijf hebben verkocht."

"Had vorig jaar Corona een negatieve impact op de tomatenafzet bij los en tros, dit jaar zien we een tegengesteld beeld en verloopt de verkoop als een tierelier. Voor losse tomaten zie je het effect van de aanzienlijke daling van het areaal, maar daarnaast nemen verwerkers en horeca ook veel meer product af. Ook de afzet van specialties verloopt goed, maar is nu wel verder stabiel. De afzet van de grote hausse aan middel- en grove trostomaten loopt nu gewoon bijzonder goed en is zelfs onvergelijkbaar met afgelopen jaren."

Concurrentie Oost-Europa verschuift van tomaten naar paprika's
"Andere jaren hadden de Nederlandse tomatentelers, als het weer meezat, relatief grote concurrentie vanuit het oosten van Europa. Die druk lijkt nu wat meer naar de paprika's te verschuiven. Vanuit landen als Polen, Hongarije, Bulgarije en Roemenië zijn er de laatste weken flink wat (rode) paprika's op de markt gekomen. Die aanvoer begint daar nu minder te worden, net als onze eigen producties. Er is dan ook niet al te veel concurrentie op de markt, waardoor ik verwacht dat er een aantal goede weken in het verschiet liggen. Er is nu al een forse opleving te zien. De vliegbestemmingen, zoals de VS, doen nog altijd weinig, dus de afzet moet wel van de Europese markt komen."

"De komkommerverkoop zit aan de rustige kant. Er staan dan ook meer komkommers dit jaar en het goede zomerweer voor een goede consumptie blijft achterwege, en derhalve valt de hele marktsituatie me nog niet eens helemaal tegen. Een positief gevolg van de wijzigingen in teelten met meer jaarrond en hogedraadteelt is dat het aanbod gespreider op de markt komt en ook beter van kwaliteit is", vervolgt Arie.

Veel goed te maken op auberginemarkt
Last but not least is de afzet van aubergines dit jaar een lastig verhaal. "Er is een kleine uitbreiding van het areaal geweest, maar bovenal waren de producties dit jaar erg goed. Ook Spanje zorgde voor meer en en een langere tijd concurrentie dan andere jaren. Hierdoor kwamen we in de situatie dat er (te) veel voor de daghandel beschikbaar was en dat de prijs lange tijd onder druk heeft gestaan. Eindelijk leven de prijzen nu wat op, maar er valt nog heel wat goed te maken om het gat van de cumulatieve prijsvorming ten opzichte van afgelopen jaren te dichten, wat waarschijnlijk niet meer kan lukken."

Voor meer informatie:
Arie Middelburg
GreenMatch
middelburg@greenmatch.nl  
www.greenmatch.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven