Nieuw platform rondom vastleggen CO2 in bodem door land- en tuinbouw

Claire, Boerenbond en de Bodemkundige Dienst van België (BDB) hebben een CO2-platform ontwikkeld waarin landbouwers gecompenseerd worden voor klimaatinspanningen. Volgens de drie partijen een primeur. 

In de dienst die bijna enkel landbouwers kunnen aanbieden draait het om het uit de lucht halen van CO2 om het vast te leggen in de bodem. Door CO2 op te slaan in de bodem, via gewassen en aanvoer van plantaardig materiaal, kan de uitstoot van broeikasgassen verminderen én kan ook de grondgebonden landbouwsector zijn steentje bijdragen aan het remmen van klimaatverandering. Bovendien draagt koolstofopslag in landbouwgronden ook bij aan een betere bodemkwaliteit.

Wat is Claire?
Claire staat voor ‘Clean air’ en gaat voor lokaal klimaatneutraal. Zij brengen bedrijven die hun CO2-uitstoot willen compenseren samen met partijen die CO2-uitstoot willen reduceren, vermijden of zelfs opslaan. Eén van de sectoren die projecten kunnen aanbieden is landbouw. “We waren ons met z’n allen bewust van het feit dat we een ‘versnelling’ nodig hebben in het terugdringen van onze CO2-uitstoot”, zegt Joris van Claire in een bericht van Boerenbond.

Collega Johanna vulde al snel aan met het idee “dat we iets moesten uitwerken waar we als maatschappij in zijn geheel op vooruit gaan, zowel de privésector als de scholen, de jeugdverenigingen, de landbouw, de natuur …”

Pilotproject
In 2021 wordt er bewust gekozen om met een besloten groep landbouwers te werken om het systeem aan de praktijk te toetsen en het systeem zo te verfijnen dat het opschaalbaar wordt voor meer landbouwers en bedrijven. De projectplannen van de landbouwers zijn in opmaak en in het najaar zullen de eerste overeenkomsten tussen landbouwers en bedrijven afgesloten worden via Claire.

“Het heeft heel wat denkwerk gekost om dit systeem klaar te stomen”, zegt Annemie Elsen van BDB, “en we zijn dan ook heel blij dat we landbouwers kunnen vergoeden voor de inspanningen die zij leveren aan de maatschappij. We hebben bodemkwaliteit altijd vooropgezet en nu is er eindelijk een kader om bodemzorg te stimuleren.” “Bovendien krijgen onze landbouwers ook een gezicht en krijgen we de kans om onze inspanningen te laten zien”, zegt Patrick Meulemeester van Boerenbond. “Zo kunnen we de landbouwsector in een positief daglicht stellen.”

Voor meer informatie:
Vanessa Saenen
Boerenbond
+32 (0)16 28 66 06
vanessa.saenen@boerenbond.be 
www.boerenbond.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven