Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energiebedrijf ziet ODE-effect: telers wekken zelf meer elektriciteit op in 2020

Netwerkbedrijf Juva heeft over 2020 een groepsresultaat van 16 miljoen euro behaald. Dat blijkt uit een jaarverslag. Juva heeft met Westland Infra Beheer, Capturam en Anexo drie dochterondernemingen die ook in de glastuinbouw actief zijn.

Over heel 2020 transporteerde Westland Infra Beheer minder elektriciteit naar eindklanten dan in 2019. In totaal gaat het om 1.683 GWh, een afname van 78 GWh die wordt toegeschreven aan een corona-effect op internationaal transport én glastuinders die vanwege de Opslag Duurzame Energie meer zelf zijn gaan opwekken.

Nieuw netwerkbedrijf voor energietransitie
In het jaarverslag is er naast (financiële) cijfers ook de nodige aandacht voor ontwikkelingen in de glastuinbouw. Zo participeerde Capturam met 45% in Trias Westland, dat onlangs een tweede doublet in productie zag gaan waarmee nog meer telers aardwarmte geleverd krijgen.

Ook vordert de vorming van een regionaal warmtesysteem waarin individuele aardwarmtebronnen worden verbonden én waarin inkoppeling van restwarmte van buiten de regio mogelijk wordt. Directeur Frank Binnekamp van Juva noemt 2021 daarom 'een sleuteljaar' dat kan leiden tot een netwerk met 100 MW aan geothermiebronnen. Juva wil dit jaar hiervoor een nieuw infrastructuurbedrijf op gaan richten. 

Met de opmars van duurzame energie is de verwachting dat de glastuinbouw minder aardgasbehoefte krijgt. Bij Juva verwachten ze dat het aardgasnetwerk her te gebruiken kan zijn wanneer de piekbehoeften worden ingevuld met waterstof. 

Lees hier het hele jaarverslag