Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeientelers kijken naar steenwol en zaaien om verder te verduurzamen

"Om verder te komen zullen we nog meer moeten sparren en samenwerken met alle bedrijven die werkzaam zijn in de aardbeiensector", vertellen Peter van den Eertwegh en Michael Kulpok van Brookberries/Dings Aardbeien. Zij spraken met Aardbeien Koerier van Bayer over (verdere) verduurzaming en vergroening van de aardbeienteelt. 


Peter en Michael

Peter van den Eertwegh (links op de foto) is compagnon/mede-eigenaar van Brookberries/Dings Aardbeien. Het bedrijf teelt op vier locaties rondom Venlo zo'n 20 hectare aardbeien onder glas. Volgend jaar komt daar nog eens tien hectare bij. Het bedrijf teelt zeven verschillende rassen: Elsanta, Favori, Malling Centenary, Opera, Soprano, Sonata en Sonsation. Michael Kulpok (rechts op de foto) is bedrijfsleider op de hoofdvestiging.

Verduurzaming en vergroening van teelt en gewasbescherming is een thema waar de komende jaren veel aandacht voor zal zijn in de aardbeienteelt. Welke plannen en ambities hebben jullie op dit vlak?
Peter: "In mijn ogen zijn wij al meer dan tien jaar bezig met verduurzamen en vergroenen van de aardbeienteelt. De meeste ziekten en plagen houden we nu al prima onder controle door het uitzetten van natuurlijke vijanden, vooral roofmijten. En ook middelen van biologische oorsprong zetten we al vele jaren in. Het is dus niet zo dat we met vergroening of verduurzaming aan de slag moeten, we doen dat feitelijk al heel lang.

Voor mij is verdere verduurzaming en vergroening overigens een vanzelfsprekendheid. Als het duurzamer kan, dan moet je daar als bedrijf ook naar streven. Al vind ik wel dat je daar de tijd voor moet krijgen. Verduurzamen kun je namelijk op ontzettend veel manieren en het kan ook behoorlijk complex zijn. Soms kom je er na verloop van tijd zelfs achter dat iets wat duurzaam lijkt, helemaal niet zo duurzaam is. Het is een proces van veel vallen en weer opstaan.''

Kun je daar voorbeelden van geven?
Peter: "Op dit moment proberen we onder meer samen met Wageningen UR en Delphy een duurzamer alternatief te vinden voor kokos. Kokos is een veenachtig product dat moeilijk recyclebaar is. Mogelijk zou steenwol een goede vervanger kunnen zijn. Alleen hebben we daar als sector nog geen enkele ervaring mee. Wil dat wel? Kan dat wel? En is steenwol wel écht duurzamer dan kokos? Dat zijn allemaal ingewikkelde vraagstukken waar we antwoord op proberen te krijgen.

Nog iets verder in de toekomst zie ik het wel gebeuren dat alle aardbeien gezaaid in plaats van geplant worden. In de huidige vegetatieve vermeerdering zitten veel stappen waar iets mis kan gaan – of op z'n minst de groeikracht of kwaliteit achteruitgaat. Door aardbeien te zaaien sla je veel stappen over, zijn de risico's veel minder groot en begin je altijd schoon. Maar ook hierbij is de vraag: is het in the end werkelijk groener of duurzamer?''

Peter en Michael bekijken begin juni de zetting en de plantbalans van een jonge aanplant.

Voor meer informatie:
Stefan van Heist
Bayer Crop Science
+31 (0)653 132032
stefan.vanheist@bayer.com
www.agro.bayer.nl

Publicatiedatum: