Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Areaal tomaat Vlaanderen daalt voor het eerst in jaren

Tholen - Het areaal tomaat in Vlaanderen is in tien jaar tijd met ongeveer 200 hectare toegenomen tot boven de 600 hectare. Dat blijkt uit de nieuwe kennistool die de vijf Vlaamse provincies onlangs presenteerden.

Ten opzichte van vorig jaar is het areaal wel geslonken met 10 hectare, zo blijkt uit perceelsaangifte over 2021

In vergelijking met tomaat blijven de andere serregroenten ver achter. Paprika volgt met ruim 106 hectare (op basis van perceelsaangifte over 2021) op 2 en komkommer met 46,5 hectare op 3.


Onder andere door tomatenteler Den Berk Delice werd de afgelopen jaren flink gebouwd. Ook dit jaar bouwt de teler een nieuwe kas. Hier op de foto: uitbreiding in Merksplas op locatie Den Horst

Tomaat
In tomaat daalt het areaal, zo blijkt uit cijfers, met 10 hectare dit jaar. Mogelijk is hier virusdruk, met als grote zorg Tomato Brown Rugose Fruit Virus, de oorzaak van. Inmiddels is officieel vier keer melding van een vondst gedaan in Belgiƫ.

Op een daling in areaal van 2013 op 2014 (10 hectare naar 489 hectare) na steeg het areaal tomaat de laatste jaren elk jaar. Van 2019 op 2020 kwam er nog 40 hectare bij. 

Koploper in tomaat is de gemeente Merksplas met 82,5 hectare, gevolgd door Sint-Katelijne-Waver (63 hectare) en Rijkevorsel (41 hectare).

Ter vergelijking: in Nederland bedroeg het areaal tomaat in 2020 1.870 hectare volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Al worden er bij de areaalcijfers van het CBS ook wel vraagtekens gezet vanuit de sector.

Paprika en komkommer
In paprika komt het areaal in 2021 uit op 106,5 hectare. Hier is Sint-Katelijne-Waver de gemeente met het meeste areaal (5 hectare). In een van de andere Vlaamse gemeente werden er meer dan 5 telers gevonden. Hier is in de perceelsaangifte daarom geen hectaregetal genoemd.

In komkommer kom het areaal uit op 46,5 hectare. Koploper is hier Staden met 18 hectare. Sint-Katelijne-Waver komt op 2 met 3,5 hectare. Alle overige gemeenten kennen niet meer dan 5 telers. 

Veel aardbei
Ook aardbeien worden tegenwoordig veel onder glas geteeld. Voor de zomerkoninkjes komt het areaal uit op 1144 hectare. Dit is echter niet uitsluitend onder glas. Teeltwijze wordt niet gespecificeerd. Koploper in areaal is Hoogstraten, veruit, met 408 hectare, op 2 gevolgd door Borgloon met 41 hectare. 

Andere producten waarbij ook onder glas wordt geteeld zijn:

Alternatieve slasoorten: 187,5 ha vers, 7,5 ha industrie

Aubergine 30,5 ha (2019 22,5 ha)

Courgettes vers 272 ha

Frambozen 118 ha 

Kropsla vers 123,5 ha, 35 ha industrie 

Radijs vers 4,5 ha

Veldsla vers 33,5 ha, industrie 7 ha

Alle cijfers uit zowel de nieuwe kennistool als de perceelsaangifte hier.