Energy Greenhouse Park (MX):

"Ondanks de hogere kosten is glas gewoon beter"

"Het is ongelooflijk om in de kas te staan en de reikwijdte van de eerste 22 hectare te zien. Dan realiseer je je pas echt goed dat het uiteindelijk nog vier keer zo groot gaat worden," zegt Mauricio Revah, directeur van Finka, over het Energy Greenhouse Park dat in Querétaro, Mexico, gebouwd wordt.

Finka is een kasteler in het AgroPark van Mexico en exploiteert al een aantal jaar kassen onder de naam United Farms. Alhoewel het oorspronkelijke principe achter AgroPark de uitbreiding van de productiecapaciteit was door middel van een samenwerking tussen onafhankelijke kasteeltbedrijven in het park, werd deze vorm van samenwerking beperkt door de wens van telers om volledig autonoom te werken.

Met dit in gedachte, in combinatie met hun eigen groeidoelstellingen, besloot Finka om de uitbreiding door te zetten door middel van de bouw van het Energy Greenhouse Park, dat momenteel wordt gebouwd in de buurt van het AgroPark. Het Energy Greenhouse Park is ontwikkeld door Finka, in samenwerking met de Nederlandse kasteler Prins Group. Beide partijen brengen investeerders mee om het project te versnellen.

Energy Greenhouse Park wordt een kassencomplex van meer dan 80 hectare. De bouw is opgedeeld in 3 fases en elke fase is ook weer opgedeeld in kleinere fases. Momenteel vindt de bouw van de eerste fase plaats, waarbij eind 2021 zo'n 22 hectare is gebouwd. Volgens Mauricio wordt er in augustus 2021 voor 7,2 hectare beplant in het eerste deel van de eerste fase. Het tweede deel volgt in september 2021 en het derde en laatste deel in december 2021/januari 2022.

Prins Group en Finka: samenwerking van tientallen jaren
De bouw van het Energy Greenhouse Park wordt gestimuleerd door de samenwerking tussen Finka en Prins Group, een bedrijf dat al bijna 80 jaar bestaat en in meer dan 50 landen projecten heeft afgerond. Prins Group en Finka hebben al meerdere keren samengewerkt en elke keer het ontwerp verbeterd op basis van nieuwe technologieën en onderzoek.

"Door de jaren heen hebben we geleerd hoe we samen dingen kunnen verbeteren. Bij de eerste projecten van United Farms gebruikten we gewoon glas. Maar later zijn we overgestapt op diffuus glas en we hebben nu de hoogte veranderd (7,3 m). Door samen te werken, stimuleren we elkaars groei," zegt Marco Zwinkels, commercieel verantwoordelijke van Prins Group.

Finka heeft plastic kassen geëxploiteerd, maar heeft uiteindelijk besloten dat glas een betere keuze is voor het bedrijf. Volgens Mauricio vergelijken sommige mensen glas en plastic alleen op basis van de kapitaaluitgaven. Aangezien glas ongeveer 50% meer kost dan plastic zou het eenvoudig zijn geweest om te kiezen voor structuren die bedekt werden met polyethyleen. In plaats daarvan krijgt het hele complex glas, vanwege het verbeterde rendement op de lange termijn.

"Als je ook kijkt naar de hogere onderhoudskosten, de verminderde hoeveelheid lichtinval en de hogere downtime in plastic kassen, dan zie je dat glas simpelweg beter presteert. Veel mensen denken dat om de 50% hogere kosten van glas op te vangen de kas ook 50% meer moet produceren. Maar als je goed kijkt naar de lange termijn, dan zie je dat ik 1,5% extra rendement nodig heb om te betalen voor de verhoogde kapitaaluitgaven. Dat is goed te doen," legt Mauricio uit.

Omdat hun samenwerking al bijna tien jaar geleden begon, heeft hun gezamenlijke geschiedenis een belangrijke rol gespeeld in het succes van het project, vooral tijdens de onzekerheid van de pandemie.

"Als dit project niet gebaseerd was op een betrouwbare relatie dan was het allemaal veel moeilijker geweest. Er moeten veel contracten worden beheerd en uitdagingen met betrekking tot de inkoop, prijzen en leveringen worden opgelost. Bij Finka en United Farms hebben we niet alleen bewezen dat we dit kunnen, maar ook dat we een goede partner zijn. Prins weet gelukkig ook goed hoe ze ook met onze andere partners kunnen werken," vertelt Mauricio.

Door de bouw van het Energy Greenhouse Park te combineren met Prins Group en hun opleidingsprogramma's kan Finka een van de grootste kasteeltbedrijven in Mexico blijven en uitkijken naar een doorlopende uitbreiding in de komende tien jaar.

Voor meer informatie:
Prins Group
Bovendijk 38
2295 RZ Kwintsheul
info@prinsgroup.com
www.prinsgroup.nlFinka
www.unitedfarms.mx


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven