De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2019 in 2 van 536 monsters van voedingsmiddelen die werden onderzocht een overschrijding van de maximum residulimiet vastgesteld. Het ging eenmaal om residuen van spiroxamine in tomaten en eenmaal om residuen van trifloxystrobine in aardbeien. Dat staat in een jaarrapport over onderzoek naar residuen van het de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA.
In alle lidstaten van de Europese Unie werd gemiddeld in 2% van de bemonsterde voedingsmiddelen een overschrijding van de maximum residulimiet gevonden. Onderzoek op residuen vond plaats bij appels, kool, sla, perziken, spinazie, aardbeien, tomaten, haver, gerst, wijn, koemelk en varkensvet. In totaal werden 12.579 monsters geanalyseerd op 182 mogelijke residuen van gewasbeschermingsmiddelen.
Meer informatie is te vinden in de publicatie 'National summary reports on pesticide residue analysis performed in 2019' op de website van de EFSA.
Bron: EFSA